Poluare masivă cu cenușă la Craiova și Turceni. Localnicii au ieșit cu batista la nas. „În Sahara este mai bine decât aici”
Poluare masivă la Craiova! Nori negri de pulbere au fost ridicați de vântul puternic de la termocentrală și de la groapa de cenușă din zonă.
Din cauza aerului irespirabil, mulți localnici s-au baricadat în case și au așteptat să treacă urgia.
Și în zona Turceni, din Gorj, vântul a purtat praful pe kilometri întregi. Garda de Mediu a intervenit în ambele cazuri.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Localnic: „Priviți ce vine de la groapa de cenușă de la Termo Craiova... Deci este un haos total. Este de nedescris!”
De câte ori bate vântul, cenușa de la termocentrala din Craiova este împrăștiată peste case și grădini, iar aerul devine irespirabil. De această dată, rafalele au ajuns la 90 de km pe oră.
Bărbat: „Uitați ce e în curte. Din această dimineață este, aseară am spălat la ora 8”
„Uitați-vă la momentul acesta ce cenușă este eliberată în aer”, arată o femeie.
Localnicii sunt revoltați și spun că praful din aer îi îmbolnăveşte.
„În ochi îți dă și nu poți, trebuie să te duci imediat în casă să te speli, de stat afară nu se poate, florile uitați și dvs cum sunt, în Sahara este mai bine decât aici.” (...)
„Particulele de cenușă se împrăștie pe față, în gură, pe haine și o purtăm în permanență cu noi, peste tot”
„Am stat un pic afară, tot așa mi-a intrat cenușă în ochi și acum mai am și probleme cu ochii și îmi e și frică să mai ies afară din casă. Am animalele, la câini să le schimb apa că au numai cenușă, găini.”
Reprezentanții Termocentralei Craiova au anunţat comisarii Gărzii de Mediu Dolj în legătură cu o avarie. Însă poluarea cu cenușă este ceva obișnuit în zonă. La jumătatea lunii martie, de exemplu, societatea a fost amendată cu 150.000 de lei.
Probleme similare, la Turceni
Probleme au fost și în Gorj, la termocentrala Turceni, unde cenușa a fost împrăștiată de vânt kilometri întregi, prin satele din apropiere. Asta deși angajații termocentralei au încercat să stropească praful cu apă. Localnicii abia puteau respira.
Femeie: „E dezastru, nu putem face nimic acasă, am făcut sesizări să știți dar degeaba”.
Localnică: „Nu poți sta pe afară deloc”
Reporter: V-ați pus la nas filtru...
Localnică: „Nu mai putem, ne umplem de praf.”
Pe Drumul Național 66, șoferii au mers ca prin ceață.
Gheorghe Sanda, comisar șef la Gardă de Mediu din Gorj: „Vom analiza absolut toate condițiile din autorizația de mediu, ce obligații are operatorul economic pentru combaterea acestor fenomene sau, cel puțin, pentru ameliorarea acestor fenomene.”
În cele din urmă, Garda de Mediu a amendat cu 15.000 de lei - pentru nerespectarea condițiilor de mediu - Complexul Energetic Oltenia - din care face parte sucursala Turceni.