Profilul viitorului papă. Cardinalii se vor închide miercuri în Capela Sixtină până vor stabili succesorul lui Francisc
La Vatican se fac ultimele pregătiri și ultimele calcule înaintea Conclavului pentru alegerea unui nou papă.
Toți cardinalii electori, 133 la număr, au ajuns la Roma. Înalții prelați au participat la două congregații. Urmează o ultimă întrunire oficială, înainte de a se izola în Capela Sixtină pentru a-l vota pe succesorul lui Francisc.
Pe lângă întrunirile formale, așa-numitele congregații, cardinalii participă și la numeroase întrevederi private.
Cardinal William Goh: „Ne întâlnim și în grupuri mai mici, unde au loc, cred eu, cele mai importante intervenții, fiindcă pe această cale reușim să înțelegem ce părere are fiecare. Cum am mai spus, trebuie să alegem un papă pentru toți pământenii, nu doar pentru catolici.”
Se discută despre viitorul Bisericii Catolice și este schițat profilul viitorului papă.
Reporter: „Vă apropiați de creionarea unui consens pentru miercuri?”
Louis Raphaël Sako: „Da. Totuși, să nu ne așteptăm la un rezultat pozitiv chiar de la primul vot, programat mâine seară.”
Reporter: „S-a ajuns la un acord (privind viitorul papă)?”
Cardinal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo: „Nu, încă nu.”
Reporter: „Vom avea un conclav lung sau scurt?”
Cardinal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo: „Scurt, scurt.”
Reporter: „Cât de scurt?”
Cardinal Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo: „Va dura două-trei zile.”
Jurnaliștii și comentatorii alcătuiesc și analizează de zor listele cu înalții prelați considerați favoriți pentru a-i urma lui Papa Francisc.
Reporter: „Viitorul papă va semăna cu Bergoglio sau cu Ratzinger? Ne putem aștepta la un viitor papă progresist sau conservator?”
Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo: „Mulți cardinali vorbesc în sprijinul unei papalități precum cea a lui Francisc, mulți.”
Cardinal William Goh: „Îl vom sprijini pe cel mai bun. Nu-l vom alege pe viitorul papă în funcție de locul de unde provine, de rasă ori de limbă. Vrem un papă care să fie în adevăratul sens al cuvântului un succesor (al papei Francisc).”
Cardinal Louis Raphaël Sako: „Căutăm un îndrumător spiritual, un părinte, pe cineva care știe cum să le vorbească oamenilor, care să fie apropiat de oameni și care să caute pacea.”
Reporter: „E importantă pacea în acest moment?”
Cardinal Louis Raphaël Sako: „Foarte importantă, pentru toată lumea.”
În acest caz, un atu ar putea avea doi cardinali italieni, apropiați de papa Francisc: Pietro Parolin, cel care i-a fost secretar de stat fostului Suveran Pontif, și Matteo Zuppi, cardinal care s-a remarcat prin activități caritabile și diplomatice.
Dar votul ar putea oferi și surprize.
Reporter: „Sunt luați în calcul și candidați care au fost inițial trecuți cu vederea?”
Luis José Rueda Aparicio: „Da. Luăm în calcul mai mulți candidați.”
La vot vor participa doar cardinalii care au mai puțin de 80 de ani. Și anume 133 de înalți prelați.
Un candidat are nevoie de susținerea a două treimi dintre cardinalii electori, adică de 89 de voturi, pentru a fi ales papă.
Un scrutin fără rezultat va fi semnalat cu fum negru - grație unui amestec de compuși chimici. În momentul în care va fi ales un nou lider al Bisericii Catolice, pe hornul Capelei Sixtine va ieși fum alb, iar clopote vor răsuna.