Programul Rabla se schimbă din nou. Subvențiile vor fi mai mari pentru mașini electrice. Fără eco-bonusuri
7.500 de euro vor primi anul acesta cei care vor să își cumpere mașină electrică prin programul „Rabla”.
Subvenția a fost majorată, în urma scăderii drastice a numărului de mașini verzi cumpărate anul trecut.
Nu vor mai exista eco-bonusuri, iar pentru prima dată cei care vor să participe la Rabla își vor genera singuri voucherul, și nu prin dealeri ca până acum.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
7.500 de euro este valoarea tichetului pe care îl vor primi cei care vor să își caseze mașina veche și să își cumpere una electrică. Mai mult cu 2500 de euro, față de anul trecut.
Mircea Fechet - Ministrul Mediului: „Voi trimite la Monitorul Oficial foarte curând propunerile de ecotichete pentru programul Rabla 2025. Pentru autoturismele electrice 7500 de euro, voi propune pentru motoarele cu combustie, fără diesel, așa cum am promis, 10 mii de lei, adică aproximativ 2 mii euro, mai aveam 12 mii pentru hibride”.
Iar pentru o maşină hibrid plug-in vom primi 15 mii de lei, adică în jur de 3 mii de euro.
Dacă până acum cei care voiau să își cumpere o mașină prin programele Rabla apelau la un dealer, anul acesta beneficiarii își vor obține voucherul pe cont propriu, printr-o platformă asemănătoare celei de la programul pentru fotovoltaice, Casa Verde.
Creșterea valorii pentru ecotichete vine în urma presiunii industriei auto, care s-a confruntat cu scăderi ale vânzărilor, după ce în 2024 subvenția de la Rabla a fost înjumătățită. Efectele sunt simțite și acum.
Doar în luna martie, autoturimele pur electrice au avut o scădere de aproape 60% față de anul trecut, arată datele APIA. Între timp, deși investițiile în sectorul energetic întârzie să apară, îngrijirea unei mașini electrice devine tot mai ușoară.
Ioan Suciu - producător de stații de încărcare: „Au început să apară și o grămadă de companii care repară baterii, în sensul că înlocuiesc doar elemenţii defecţi, ceea ce înseamnă reparaţii de ordinul sutelor de euro, nu de zece mii de euro bateria la maşina. Puterea stațiilor a crescut exponențial, vă pot da un exemplu personal. Încărcat, pornit full încărcat de acasă din București, dus-întors Grecia Halkidiki, încărcat doar la stații publice, cost transport 360 de ron. Între 700-1000 de lei combustibil”.
Răzvan Iordache - Coordonator Marketing: „La nivel european există o nouă iniţiativa legislativă care prevede ca fiecare producător de încărcătoare pentru maşini electrice să folosească o aplicaţie unică, așadar în momentul de față avem aplicaţii pentru fiecare producător. Noua legislaţie va uni toţi aceşti producători într-o singură aplicaţie. Îşi pot încărca atât în ţara cât și în Europa mașina electrică la diferite staţii de încărcare”
Din 2005 și până anul trecut peste un milion de mașini vechi au fost casate prin programele Rabla.