Protestul personalului auxiliar din învățământ, la Buzău. Cer un spor de 300 de lei la salariu

Aproape 200 de angajați din școli, licee și grădinițe din Buzău au protestat miercuri în fața prefecturii, şi au cerut acordarea sporului pentru condiții grele de muncă.
Sumele pe care le cer sunt cuprinse între 150 și 300 de lei. Nu sunt foarte mulți bani, însă i-ar ajuta pe salariații din categoria de personal nedidactic. Dacă nu vor primi aceste sporuri, protestatarii spun că vor închide școlile și vor bloca cursurile.
Protestatarii cer să primească pe lângă salariu și un spor pentru condiții grele de muncă. Personalul nedidactic din școli și grădinițe câștigă între 1 700 și 2 200 de lei, sumă pe care o consideră insuficientă pentru un trai decent.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Doi soți lucrează la o școală specială din Buzău și nu se descurcă cu banii, pentru că au și doi copii de întreținut.
„Acesta este salariul nostru, al nedidactului ... 1 800, aici 2 000 de lei pe lună a 10-a" explică aceștia.
Florinela Pentelie, îngrijitoare școală: „Avem venituri ambele de 4.100 de lei, cu doi copii, un băiat care a terminat facultatea, celălalt este clasa a 8-a, vă dați seama că este foarte greu, datorii, bănci ... am considerat că și copiii noștri au dreptul să facă o facultate și să meargă mai departe.”
Femeile de serviciu și îngrijitoarele folosesc substanțe periculoase și stau multe ore la serviciu, iar fochiștii din mediul rural încep lucrul la ora 5 dimineața.
Femeie de serviciu: „Dacă noi nu am face curățenie în școli ar fi dezastru. O grevă să fie la toți, toate școlile, atunci s-ar observa și lipsa noastră”.
La protest au participat și cadre didactice pentru a-și susține colegii.
Mircea Ene, profesor: „Este o acțiune de solidaritate cu colegii din învățământ. Gândiți-vă că un angajat personal nedidactic sau didactic auxiliar nu beneficiază de toate drepturile, nu beneficiază de decontarea navetei.”
Protestul de la Buzău este primul în care s-a reclamat lipsa sporurilor pentru personalul nedidactic, care lucrează în condiții grele.
Ion Dobre, lider sindicat învăţământ preuniversitar: „La acest moment, principala revendicare pentru care suntem dispuși să mergem cu protestul chiar până la oprirea activității este acordarea acestui mic venit.”
Dacă salariile nu vor crește, angajații din școli spun că sunt dispuși să închidă școlile și chiar să blocheze cursurile școlare.