Raport al Coaliției Vot Corect: Cele mai scumpe alegeri din istorie. Românii decontează cel puțin 172 de milioane de lei

Coaliția Vot Corect a prezentat luni concluziile campaniei de observare a alegerilor prezidențiale, evidențiind costurile fără precedent și atmosfera tensionată a procesului electoral.
Potrivit raportului preliminar, prezentat de Septimius Pârvu, coordonator program electoral Expert Forum, și Maria Krause, expert electoral, alegerile prezidențiale au înregistrat cele mai ridicate costuri din istorie - 172 milioane de lei - raportat la datele disponibile până vineri.
„Nicuşor Dan a declarat venituri de 40,4 milioane de lei şi cheltuieli de 31,5 milioane de lei până pe 16 mai, mare parte din venituri provenind din împrumuturi," menționează raportul. În contrast, "George Simion nu a declarat până acum niciun venit sau cheltuială pentru turul doi," ceea ce "a redus semnificativ transparenţa procesului electoral şi a fost în contradicţie cu spiritul legii."
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Reprezentanții Coaliției au subliniat că scrutinul s-a desfășurat într-o "atmosferă puternic polarizată" între doi candidați cu poziții politice diametral opuse. Deși aspectele tehnice ale procesului electoral au fost organizate eficient, raportul evidențiază că "lansarea în spaţiul public a unor dezinformări intenţionate şi zvonuri alarmiste privind posibila fraudare a alegerilor din partea partidului AUR a creat tensiune, a pus presiune pe istraţia electorală şi a subminat încrederea publică în proces."
George Simion, discurs agresiv
"Discursul agresiv al candidatului AUR la adresa presei şi unei părţi a electoratului a dominat ultimele zile ale campaniei," subliniază documentul.
Campania electorală a fost caracterizată prin moduri diferite de a prezenta opțiunile: "George Simion i-a îndemnat să aleagă între sistem şi anti-sistem, iar Nicuşor Dan între orientarea pro-UE, pro-occidentală şi alinierea la politica Federaţiei Ruse." Experții au remarcat însă că "neparticiparea lui George Simion la dezbaterile ce au urmat a limitat accesul alegătorilor la informaţii privind programul său politic."
În privința dezinformărilor online, Expert Forum a monitorizat peste 1.000 de grupuri publice de Facebook, identificând 194 de pagini cu "potenţial comportament coordonat." Au fost descoperite și "o reţea de conturi inautentice promovate prin hashtag-ul #ankaversace pe Tik Tok" și "o campanie de dezinformare prin aplicaţia Telegram cu scopul de a influenţa votul în favoarea unui candidat," catalogată de MAE drept "interferenţă rusă."
În ciuda acestor provocări, ziua alegerilor "s-a desfăşurat în general ordonat, în pofida unor încercări de a perturba procesul şi de a manipula alegătorii," cu deschiderea și votarea evaluate pozitiv în peste 98% din secțiile observate.
Observatorii acreditați au semnalat totuși "cazuri de influențare a alegătorilor, inclusiv prin presiuni și cumpărare de voturi," deși numărarea voturilor a fost evaluată pozitiv în 95,7% din secțiile monitorizate.