Românii din diaspora s-au bucurat de Paște cu sufletul plin de dor. Au petrecut la terase și au făcut plimbări pe faleze
Departe de casă, românii din diaspora s-au bucurat de Paște cu sufletul plin de dor. Au mers la biserică după Lumina Sfântă și s-au așezat la masă alături de rude și prieteni.
Unele țări care i-au adoptat, cum este Spania, de exemplu, au alte obiceiuri de Paște.
Românii din Valencia au primit Lumina Sfântă la miezul nopții. Pentru că erau prea mulți pentru bisericile mici din regiune, unele parohii au ținut slujbe pe terenuri de sport sau în piețe.
La spanioli, sărbătoarea Paștelui se concentrează mai mult pe partea religioasă și mai puțin pe mesele îmbelșugate cu care suntem obișnuiți în România. Spaniolii își împodobesc, în schimb, cartierele. Pun tot felul de carpete, inclusiv la geamuri, și nu au neapărat o tradiție culinară.
Petrec la terase sau fac plimbări lungi pe faleze, printre palmieri și portocali. La acest stil de viață „așezat”, fără grabă, s-au adaptat și românii de aici. Așa că prima zi de Paște a însemnat pentru ei, fără vreun clișeu, relaxare!
Cei care au vrut să petreacă Paștele ca acasă s-au strâns în jurul meselor. Familia Bârsanu locuiește în Valencia de 23 de ani. Au vrut să se bucure în familie, pentru că, spun ei, simt că este sărbătoare.
Comunitatea românească din Valencia
Comunitatea de români din provincia Valencia numără aproape 100.000 de suflete care au acolo case, afaceri și prieteni. Înainte să se mute în Spania, familia Apostol avea în țară o cofetărie. Acum au pregătit pască, prăjituri și cozonaci pentru alte familii din zonă. În acest fel, spun ei, se simt mai aproape de casă.
Pentru românii din Spania, sărbătoarea continuă cu diverse petreceri.