Fenomen îngrijorător. Tot mai mulți copii din România au tulburări de vorbire. Sunt de cinci ori mai mulți ca în Germania
15% dintre copiii din România au tulburări de vorbire. Sunt de două ori mai mulți ca în Suedia și de 5 ori mai mulți ca în Germania.
Principala cauză o reprezintă comunicarea tot mai restrânsă cu părinții și prezența permanentă în viețile lor a ecranelor de telefon sau a tabletelor. Problema este cu atât mai mare cu cât avem foarte puțini logopezi care să-i ajute.
Antonia merge de la grădiniță la ședințe de logopedie. Acum este în clasa a patra.
Antonia Debu, elevă: „Nu puteam să îmi fac niciun prieten prin faptul că oricând încercam să spun ceva nimeni nu mă înțelegea. Am învățat fiecare sunet pe rând și acum știu să vorbesc cum trebuie”.
Maria Ranga este profesor logoped în Brașov de mai bine de 25 de ani. Lucrează cu cel puțin 40 de copii într-un singur an școlar. Cauzele sunt multiple, ne explică ea.
Maria Ranga, profesor logoped: „Expunerea la ecrane a copiilor la o vârstă extrem de mică, copilul nu mai comunică absolut deloc. La unii dintre ei e vorba de o lipsă de stimulare din partea părinților întrucât nu au destul timp să comunice cu ei”.
Conform unui studiu recent, publicat în Revista de Studii Psihologice, cea mai întâlnită tulburare este cea de pronunție și articulație, urmată de tulburarea de scris-citit.
Corina Zaharia, învățătoare: „În momentul în care copilul care dezvoltă astfel de tulburări își dezvoltă un sentiment de neîncredere, de neapartenență la grup”.
În această situație sunt în jur de 300.000 de copii din toată țara, de la creșă până la ciclul gimnazial. Profesori de logopedie avem în jur de o mie, ceea ce ar însemna că un specialist ar trebui să se ocupe de 300 de copii cu probleme de vorbire. Deocamdată reprezentanții din Minister nu știu când vor fi scoase posturi noi.
Criza de logopezi din sistemul de stat îi împinge pe părinți spre cabinetele private.
Andreea Rențea, logoped: „Am zilnic telefoane pe care le primesc din partea părinților măcar pentru o evaluare”.
O ședință costă între 100 și 250 de lei. Și, ca să obțină rezultate, copiii au nevoie de cel puțin o ședință pe săptămână pe parcursul a minimum 6 luni.