Ucraina continuă o campanie de îndepărtare a monumentelor din epoca sovietică. VIDEO

Oficialii ucraineni au continuat sâmbătă o campanie de îndepărtare a monumentelor din epoca sovietică, autorităţile din capitala Ucrainei Kiev demontând o statuie a unui comandant al Armatei Roşii de pe un bulevard central, transmite Reuters.
Ucraina şi-a dublat eforturile de a şterge toate urmele stăpânirii ruse, pe fondul unei invazii pe scară largă a trupelor de la Kremlin, care se apropie acum de cei doi ani.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Muncitorii municipali au ridicat sâmbătă cu atenţie statuia uriaşă a lui Mikola Şchors, un comandant sovietic în timpul Războiului Civil din Rusia, de pe piedestal.
Structura ocupase un loc proeminent pe o arteră centrală numită după poetul naţional al Ucrainei.
Privitorii s-au oprit să privească şi să fotografieze în timp ce o macara uriaşă a coborât statuia pe un platformă.
”Trebuie să ne educăm tinerii astfel încât să ne cunoască istoria. Ei fac ceea ce trebuie coborând statuia”, a spus Zoia Kobiliukova, 82 de ani, care a descris comunismul drept ”o utopie” care a dus la uciderea multor oameni.
Consilierul oraşului Kiev, Leonid Yemets, a declarat pentru Reuters că statuia va fi mutată într-un muzeu.
Autorităţile din portul ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, au demontat anul trecut o statuie proeminentă a Ecaterinei cea Mare, după o campanie de luni de zile a activiştilor.
Mii de străzi şi aşezări ucrainene au fost, de asemenea, redenumite în ultimii ani, ca parte a unei campanii de decomunizare lansată după Revoluţia Maidanului, din 2014, care a răsturnat un preşedinte pro-rus.