Un tânăr a fost achitat după ce a fost prins cu droguri la volan. Motivul pentru care Înalta Curte a luat decizia
Un tânăr din Maramureș, care a consumat marijuana și cocaină și a urcat la volan a fost achitat pe baza unei decizii recente a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Fusese condamnat inițial la 1 an și 4 luni cu suspendare.
Judecătorii au decis însă că nu este suficientă doar detectarea acestor substanțe în organism, ci este nevoie de o expertiză, care să arate dincolo de orice îndoială, că prezența acestor substanțe, i-a afectat capacitatea de a conduce.
Acum trei ani, tânărul a fost oprit în trafic de un echipaj de poliție și testat cu aparatul drugtest. Rezultatele au confirmat prezența cocainei și marijuanei în urină, dar nu și în sânge. Chiar și așa, potrivit anchetatorilor, șoferul era destul de agitat și prezenta semne că se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive.
Șoferul a fost condamnat de prima instanță, în aprilie anul trecut. Dar la apel s-a schimbat. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, la sfârșitul lunii trecute, că unui șofer i se poate deschide un dosar penal pentru "conducere sub influența substanțelor psihoactive" dacă analizele atestă că avea drogurile în corp, însă trebuie demonstrat că prezența acestora au afectat și capacitatea de a conduce.
„Pe timpul cât substanţa activă (..) nu se mai află în sânge, dar (..) încă se mai află (..) în diferite căi de eliminare (urină, fir de păr), se apreciază într-un consens (..) medico-legal că persoana respectivă nu se mai află în starea de a fi sub influenţa substanţelor psihoactive (..) întrucât în creier, unde se exercită efectele psihoactive, nu se mai află substanţa”, Curtea de Apel Cluj.
ată, familia șoferului nu a dorit să ofere un punct de vedere.
Pedeapsa de 1 an și 4 luni cu suspendare a fost desființată în totalitate, iar șoferul a fost achitat. Magistrații au precizat că nu se mai află în starea de a fi sub influenţa drogurilor din punct de vedere medico-legal și asta pentru că substanțele active nu s-au mai regăsit în sânge ci doar în urină, fără a-i mai afecta capacitatea de a conduce.
Astfel, de acum, instanțele vor fi obligate să țină cont de o expertiză medico-legală bazată pe analize de sânge, dar și pe alte expertize care să ateste clar că drogul aflat în corpul șoferului i-a afectat, fără nici un dubiu, starea în care se află la volan.
Darius, Dennis Pătrăuș, avocat: „Cele mai mari probleme pot fi de a stabili dincolo de orice îndoială rezonabilă, faptul că acuzatului îi era afectată capacitatea de a conduce. În practică se vor pune foarte multe probleme până se vă tranșa în mod definitiv”.
Medicii spun că și cei care sunt sub un tratament medicamentos pot avea probleme la volan.
Florin Marghitas, medic specialist în tratarea dependenței: „Este vorba de anumite substanțe de genul anxiolitice, sedative care reduc capacitatea de atenție și concentrare."
Recent, în Parlament, a fost depus un proiect de lege prin care sintagma "persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive" să fie înlocuită cu "conducerea unui vehicul având în sânge alcool sau alte.