Eroii din Apuseni. Povestea oamenilor care au ajuns primii la supravietuitori
In vreme ce oficialii cauta explicatii, pentru modul haotic in care au actionat, motii din Apuseni au dat dovada de un devotament pana la jertfa pe care functionarii din birouri nu l-ar intelege.
Oamenii care i-au gasit pe supravietuitori nu vor sa se laude cu eroismul lor desi, prin eficienta si daruire au fost mai presus de toate inspectoratele si planurile lor de interventie costisitoare. Acesti oameni simpli, care au emotionat o tara intreaga au dus apoi o cruce si au tinut o slujba crestineasca in locul unde au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.
Rugaciunile simple ale acestor oameni curati, vor ajunge la cer. Retinuti ca oameni de la munte care nu vorbesc fara rost, motii care au intervenit atunci nu se falesc cu ceea ce au facut. Dar luni dupa-amiaza, cand s-a dat alarma in comuna Horea, niciun barbat in putere n-a stat acasa. S-au strans rapid 400 de oameni din sapte sate si au pornit in frig si intuneric pe o ploaie care le ingheta sufletul sa-i caute pe supravietuitori.
Sperau sa se intoarca in vale, cu sapte oameni in viata. In Romania noastra n-a fost sa fie. Fara sa fie ghidati de nimeni, s-au descurcat singuri cum au putut. Si au facut-o irabil. Primul care a ajuns la epava avionului a fost Argentin Todea, de 44 de ani, tata a trei copii. L-a vazut pe doctorul Zamfir, incercand disperat sa o resusciteze pe Aura, desi treca sase ore de la accident.
A aparut imediat si prietenul lui, care stia una si buna: sa actioneze urgent, sa duca victimele la ambulante. Ca sa-i scoata din zapada, satenii au improvizat cateva targi din crengi de brad si pentru ca ranitii erau in pragul hipotermiei si-au dat jos hainele si caciulile ca sa-i incalzeasca.
Cei trei moti care au descoperit epava avionului sunt din Petreasa. Dintre ei, Gheorghe Trif, este cel care a tinut cont de amanuntul esential, pomenit de doctorul Zamfir la telefon: grosimea stratului de zapada dintr-o anumita zona a padurii. Asa a reusit sa-i gaseasca pe supravietuitori. Erau deja in soc hipotermic.
Padurarul care a sosit apoi la avion a tras cateva focuri de arma care i-au ajutat pe ceilalti cautatori sa se orienteze. Lanternele, oricum nu bateau decat pana la cativa pasi din cauza cetii. Asa a inceput operatiunea. Satenii s-au mobilizat mai usor, in vreme ce echipajele de interventie inca rataceau.
Pana sa-i urneasca pe raniti din loc, oamenii au incercat sa faca un foc, sa-i incalzeasca. Cum pe umezeala, cetina nu se aprindea, si-au dat jos hainele uscate de pe ei. Motii i-au carat pe cei raniti pe rand, doi kilometri de drum greu in panta pana au ajuns la masinile de teren. Ambulantele asteptau in comuna Horea la sase kilometri.
Aceiasi oameni au venit si astazi sa ajute cu tractoarele la ridicarea unor parti din epava aparatului de zbor pentru investigatii.