Săptămâna de lucru de 4 zile: cum a fost testată în România și cum arată în Marea Britanie
Săptămâna de lucru de 4 zile, un vis pentru cei mai mulți români, dar un model de lucru experimentat de tot mai multe companii din întreaga lume, este testat de unii angajatori din țara noastră.
O bancă de la noi, de pildă, oferă această opțiune angajaților care își doresc să aibă un altfel de program decât cel clasic, de 8 ore pe zi, pentru a avea mai mult timp dedicat vieții personale.
Rezultatele sunt încurajatoare, spune Mihaela Ioniță, director de resurse umane în cadrul ING Bank România, invitată în emisiunea "Conectat la România" by stirileprotv-ro.cuevanamovies.net, realizată de Laura Culiță.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Mihaela Ioniță, director de resurse umane, ING Bank: "Pentru noi, săptămâna de lucru redusă înseamnă o rearanjare a timpului de lucru și anume - muncești cu o oră în plus timp de 4 zile pe săptămâmă și ai opțiunea să-ți iei jumătate de zi a cincea zi sau o dată la 2 săptămâni o zi liberă.
Potrivit unui chestionar aplicat de bancă, 82% dintre angajați apreciază cu nota 5, pe o scară de la 1 la 5, că acest mod de lucru este unul preferat, iar 90% dintre manageri sunt încântați de acest test privind modul de lucru.
Cum funcționează săptămâna de lucru în Marea Britanie
În Marea Britanie, programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost deja testat anul trecut, vreme de 6 luni, în cadrul a peste 60 de companii cu 3000 de angajați, iar rezultatele au fost pozitive, spune pentru "Conectat la România" un oficial al comunității care a inițiat acest experiment – 4 Day Week.
Alex Pang, director de program, 4 Day Week: "Angajații spun că se simt mai bine în ce privește munca lor – le aduce o satisfacție mai mare și un sens mai profund, de asemenea spun că au un echilibru muncă – viață personală mai bun, pentru că reușesc să petreacă mai mult timp cu familia, chiar să aibă ceva mai mult timp pentru a dormi. Drept urmare, zilele libere luate pentru probleme de sănătate au scăzut cu aproximativ 60%''.
Majoritatea companiilor au ales să continue programul-pilot, iar rezultatele testului sunt analizate de cercetători de la Boston College și Cambridge University.
Sondaj în România: Diferențe majore între ce-și doresc angajații și angajatorii
Un sondaj realizat recent de o platformă de recrutare arată că, în România, sunt diferențe majore între ce-și doresc angajatorii și angajatorii.
Ana Vișian, director de marketing, Best Jobs: "Pe de o parte, candidații și angajații care își doresc lucrul acesta pentru că vine cu o zi în plus pe care și-o pot dedica vieții personale. Pe de altă parte, vine perspectiva angajatorilor care încă nu sunt pregătiți pentru așa ceva - implică pe de o parte reorganizare, costuri, analiza mai atentă a business-ului, unele business-uri poate nici nu se pretează pentru așa ceva."
Potrivit unui sondaj BestJobs, realizat recent, 8 din 10 angajați acceptă ideea unei săptămâni de lucru de 4 zile. În schimb, doar 4 din 10 angajatori împărtășesc aceeași opinie.