Cercul vicios al obezității. Grăsimea distruge papilele gustative, iar mâncarea fără gust ne face să mâncăm și mai mult

De ce ne îngrășăm? Mâncăm prea mult și ne mișcăm prea puțin. Am ajuns să iubim prea mult mâncarea. Să fie ea atât de gustoasă și irezistibilă?
Să fie mai hrănitoare și mai bogată în calorii? De ce suntem incapabili să ne oprim când simțim că ne-am săturat?
Obezitatea a devenit o amenințare la nivel mondial, în curând mai mult de jumătate din populația occidentală va avea un surplus de kilograme. Excesul ponderal nu este doar o problemă de imagine, ci o boală cronică care afectează grav sănătatea.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Obezitatea vine la pachet cu hipertensiune și boli cardiovasculare, diabet, risc de cancer, dureri articulare, colesterol crescut, fertilitate redusă, calculi biliari, reflux esofagian. Și lucrurile nu se opresc aici.
Efectele grăsimii asupra papilelor gustative
Un studiu recent arată că 50% dintre obezi nu mai simt gustul alimentelor. Excesul de grăsime reduce considerabil numărul de papile gustative prezente pe limbă și duce la scăderea capacității gustative. Efectul? Cu cat simțim mai puțin, cu atât avem tendința să mâncăm mai mult și ne îngrășăm mai tare.
Autorii studiului au comparat două grupuri de șoricei: unul hrănit cu alimente obișnuite, cu aport moderat de calorii, iar altul hrănit cu produse ultra procesate și concentrate caloric, bogate în zahăr, sare și grăsimi. După opt săptămâni de regim, cercetătorii au constatat un exces de greutate alarmant în grupul hrănit cu produse obezogene. Concomitent s-a observat o scădere cu 25% a numărului de papile gustative de pe limbă. Această scădere nu a fost cauzată de tipul de alimente consumat, ci este un efect secundar al excesului de grăsime corporală.
Mecanismul care stă la baza acestui fenomen este inflamația provocată de celulele adipoase. Țesutul gras produce citokine pro inflamatorii care determină un dezechilibru în funcționarea și înnoirea papilelor gustative. Vestea bună? Efectul dispare prin slăbit! Mâncarea va fi mai gustoasă și ne săturăm cu o cantitate mai mică dacă scăpăm de depozitele de grăsime din organism.
Scăderea capacității gustative are consecințe mai complexe decât credem. Dacă mâncarea nu ne produce satisfacție vom căuta instinctiv alimente cu gust intens, care conțin multă grăsime, zahăr și sare. Riscăm să devenim dependenți de produse ambalate și ultra procesate, bogate în potențiatori de gust și concentrate în calorii.
Luați în serios kilogramele în plus și scăpați de ele cat mai rapid, odată ce s-au instalat e mai greu de slăbit. Obezitatea nu este o problemă estetică ci una de sănătate, păziți-vă silueta dacă nu vreți să pierdeți gustul vieții.