Cum poate analiza PCA 3 să ajute la diagnosticarea adenomului și cancerului de prostată
O analiză de urină numită PCA 3 este total neinvazivă și oferă informații valoroase despre eventuala suferință a prostatei. Prostata e un organ supus riscului - în cazul bărbaților, așa cum e sânul - în cazul femeilor.
Adenomul de prostată înseamnă că partea centrală a prostatei își mărește volumul.
Odată ce crește, vezica urinară va lupta contra unui obstacol, și apar simptomele deranjante. Această tumoră benignă se poate trata fără intervenție chirurgicală.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Prin artera de la braț, cu ajutorul unui tubuleț, medicul de radiologie intervențională ajunge până la vasele care alimentează prostata.
Injectează particule stabile, inerte, care vor limita fluxul de sânge doar în zona mărită a prostatei. Cu mai puțin sânge, aceasta își reduce volumul cu 40%. Dispar simptomele.
Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională: „Adenomul de prostată îl putem trata eficient fie prin endovascular, prin tratament endovascular, prin niște particule închidem zona centrală a prostatei, fie prin tratament chirurgical”.
Pentru că vorbim de un organ supus riscului, ecografia de pelvis se face anual de control. De asemenea, testul de sânge numit PSA. Dacă acestea ridică suspiciuni, un alt test molecular din urină, numit PCA 3, face diferența.
Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională:„Există o analiză, care se face din urină. Este un test molecular cu o sensibilitate foarte mare care ne permite să facem diferența între adenomul de prostată și cancerul de prostată.
Pentru noi e important să facem diferența când un bărbat vine cu o prostată mare. Vedem un nodul, poate mai mulți, un nivel în sânge al PSA crecut – vorbim de un adenom voluminos, de o prostată sau de un cancer? Toate pot fi simultan”.
În cazul cancerului de prostată, PCA 3 este prezent în aproximativ 90% din cazuri. PCA 3 înseamnă testul genei antigenului 3 a cancerului de prostată.
Pelvisul uman are formă de pâlnie. Vedem prostata, un organ de dimensiuni mici, în vârful acesteia. De o parte și de alta, se află nervii fără de care nu ar fi posibilă micțiunea normală, defecația normală, dar și activitatea sexuală.
Intervențiile chirurgicale în zonă trebuie să păstreze nervii. Robotul operator a fost inventat pentru aceste spații înguste. Ne explică medicul primar urolog Mircea-Valentin Pârvuț.
Dr. Mircea-Valentin Pârvuț, medic primar urolog: „Sunt bandelete, care trec pe lângă prostată, neuro-vasculare. Acolo e marea bătălie, complicațiile după cancer de prostată - incontinența urinară și disfuncția erectilă. Rezultatele cele mai bune sunt la robot. Robotul reușește să prezerve aceste țesuturi și pacientul să rămână continent și cu o funcție erectilă bună”.
Robotul operator mărește de 70 de ori imaginea. Anatomia se vede 3D.
Așa cum femeile au nevoie de investigații imagistice ale sânilor, o dată pe an, la fel bărbații au nevoie de investigațiile prostatei. În fiecare an.
În cazul femeilor, în funcție de vârstă – vorbim de ecografia de sân, coroborată cu mamografie - după 40 de ani. În cazul bărbaților - ecografie de abdomen inferior plus testul de sânge numit PSA.