Dinții de lapte trebuie tratați sau nu? Ei au o foarte mare importanță în gura copiilor
De la primul dințișor și apoi tot restul vieții e recomandată vizita la dentist la fiecare 6 luni. În lipsa problemelor aparente. Este singura modalitate să ne păstrăm sănătoși toți dinții. Toată viața.
Caria de biberon este cea mai agresivă formă de carie. Apare în primii ani de viață. Pe smalțul dentar se văd inițial pete albe. Se tratează cu geluri pentru remineralizare, dacă veniți la medicul stomatolog cu cel mic - de când are un dințișor. Dacă nu:
Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție: „În trei luni, poate ajunge dințisorul retezat la nivelul gingiei, necesitând un tratament laborios – tratamentul de canal și avem nevoie de coroane dentare. Contrar mitului că dinții de lapte se schimbă și nu trebuie tratați, ei au foarte mare importanță în guriță - odată mențin sanătatea osoasă și mențin spațiul necesar pentru un viitor dinte. Dacă lăsăm caria la un dințișor de lapte netratat omoară nervul. Ca orice materie organică, intră în putrefacție și apare abcesul dentar. Durerea e mare.”
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Infecția în interiorul osului distruge materialul osos.
Dr. Asma Battah, medic stomatolog cu competență în pedodonție: „Scoatem mai devreme un dinte de lapte, este probabilitatea cea mai mare să se încline dinții ceilalți, ce urmează să crească, să iasă prin obraz, pe lângă.”
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență implantologie orală: „Trebuie să oprim scoaterea dinților de lapte precoce. Dinții de lapte - să așteptăm să se carieze. Eu - ca și părinte- zic mergem să îl scoatem. Dacă am scos dintele de lapte prea devreme, fură startul un dinte definitiv. Și dau peste cap toată erupția dentară și implicit dezvoltarea normală a fetei.”
Ținem cont de recomandările avizate!
Sigilări pe dinții de lapte de la 2 ani și jumătate.Vizita la medicul stomatolog pedodont de la primul dințisor, apoi regulat, la recomandarea acestuia.
La 6 ani apar primii dinți definitivi. Se numesc molarii de 6 ani, apar în spatele tuturor dinților. Mergeți la medic să fie verificați. Statistic, acești dinți se pierd primii. Și destabilizează toată arhitectura cavității orale.
Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență implantologie orală: „Eu sunt un părinte, când eram mic, am avut o grămadă de carii. Sunt șanse mari ca și copilul meu să mă moștenească, dar am această putere ca el să trecă prin alte experiențe, nu trebuie să aibă aceleași probleme cu dinții.”
Vizitele la medicul stomatolog se fac regulat, pe tot parcursul vieții. În lipsa durerii și în lipsa problemelor aparente.