Mecanismul prin care se reface ficatul și de ce „ronțăielile” dintre mese sunt interzise
Intervalul dintre mesele principale – asta cere organismul. Și o pauză cât mai lungă noaptea. Explicăm ce fac ronțăielile eterne dintre mese la „Doctor de bine”.
Ce înseamnă, de fapt, pauza alimentară? Înseamnă să întrerupi alimentația timp de 12-16 ore. În această pauză, scad glicemia și grăsimile din sânge, iar grăsimea nedorită de depozit se mobilizează. Este recomandat să o respectăm seara… plus noaptea.
O masă declanșează un șir lung de hormoni, care fac… jocurile în tot organismul.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Timp de 2-4 ore, digerăm. Digestia este gestionată de hormonul insulină. Acesta duce glucoza, care rezultă din alimente, în celule, oferindu-le combustibil.
Dacă nu urmează încă o masă sau o… ronțăială, un alt hormon, glucagonul, intră în joc. Îi spune ficatului să descompună depozitul de energie pe care îl conține și să dea celulelor… energie.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Ne face ca în perioada de repaus alimentar să ne folosim resursele. Se duce mai întâi de la pancreas la ficat și distruge depozitul de zahăr, prezent în mod normal în ficat. Creierul nu poate să își producă glucoza, deci e dependent de glucoză, de asta corpul are nevoie de glucoză, să hrănim creierul.”
După ce hormonul insulină și-a făcut treaba, după ce hormonul glucagon și-a făcut treaba, ardem din grăsimea din depozite.
Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Se intră în depozitul de grăsime, care grăsime e plină de posibilități, apare acel proces de cetoză, când grăsimea se transformă. Corpii cetonici sunt buni,creierul îi folosește și el. Dacă nu are glucoză, creierul mănâncă corpi cetonici.”
Nu consumăm alimente 12-16 ore seara, plus noaptea. Folosim, eficient, grăsimea de depozit. Apar așa-numiții corpi cetonici, care sunt demonstrația că organismul își consumă propria grăsime. Cine câștigă?
Pauza alimentară de 12-16 ore noaptea. Doar urmând acest tipar, reglăm toate circuitele. Scade glicemia, scad grăsimile din sânge. Stratul interior al vaselor de sânge funcționează bine.
Vorbim și de cel mai eficient mod de a pierde kilograme. Ne uităm spre mese practic legate zi de zi. Adică ronțăieli permanente între mesele principale.
Inițial, apare ficatul gras. Ficatul metabolizează și grăsimile și zahărul din alimente. Nu mai poate să le descompună corect, se încarcă el însuși cu grăsime.
Iar ronțăielile, desfășurate pe toată ziua, sunt un mod simplu de a apărea inflamația la nivelul ficatului. Se activează celule periculoase. Se numesc celule stelate. Celulele hepatice normale sunt înlocuite, treptat, cu celule stelate. Ficatul nu își mai îndeplinește funcția corect.
Dr. Laura Iliescu, medicină internă, Institutul Clinic Fundeni: „Ele sunt inactive, dar când sunt stimulate de factori pro-inflamatori din microbiota intestinală, din substanțe care sunt stimulate de insulină, glucagon și alți hormoni de creștere secretați fie de ficat, fie de pancreas, fie de intestine, acestea toate sunt metabolic active.”
Ficatul gras a devenit principala cauză a cirozei, adică ficat nefuncțional.