Electromiografia, o investigație rapidă pentru diagnosticarea afecțiunilor neurologice. Care sunt beneficiile
O investigație care durează mai puțin de o oră poate arăta dacă pacientul suferă de scleroză laterală amiotrofică, durere neuropatică, miopatii sau radiculopatii. Este vorba de electromiografie sau pe scurt EMG.
Medicul verifică nervii perfierici și mușchii cu ajutorul curentului electric și al unui ac electrod.
Dr. Oana Morari, medic primar neurologie: „E foarte important de spus că această investigație se face doar la recomandarea unui medic specialist, adică pacientul nu se poate adresa direct către investigație fără să aibă un consult prealabil. Trimiterea către electromiografie trebuie să fie una corectă, cu o suspiciune de diagnostic. Cele mai tipice semne care trimit pacienșii către EMG sunt amorțelile, furnicăturile, durerea din alte cauzele cele mai frecvente, anumite fasciculații, anumite crampe musculare, o slăbiciune musculară.”
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Cum se desfășoară investigația
Dr. Oana Morari, medic primar neurologie: „Electromiografia este o investigație care folosește curentul electric. Are de fapt are 2 părți. În prima parte punem niște electrozi de suprafață și este un curent electric - noi stimulăm nervul și obținem un răspuns. Acest răspuns îl comparăm cu niște valori normale și vedem dacă există vreo problemă în ceea ce înseamnă funcționarea nervului. Iar în partea a 2-a parte folosim un ac cu care verificăm mușchii. Investigația completă se numește electroneuromiografie și verificăm nervii, mușchi și joncțiunea dintre nervi și mușchi.”
Știrile PRO TV: Este nevoie de o pregătire specială pentru această investigație?
Dr. Oana Morari, medic primar neurologie: „Este nevoie de p o pregătire în sensul că pacientul trebuie să nu fie dat cu creme, cu loțiuni pe piele. Trebuie să fie doar cu apă și săpun spălat chiar cu o zi anterior, pentru că din păcate sunt pacienți care se dau cu cremă seara, cu foarte multă cremă, iar dimineață, când ajung la EMG încă formează o peliculă pe piele și ne împiedică examinarea. Pacientul care are tratament anticoagulant, la fel trebuie să anunțe medicul curant întâi și apoi să ne anunțe pe noi pentru că acea examinare cu ac nu se poate efectua în cazul în care pacientul are tratament anticoagulant, ci trebuie întrerupt cu acordul medicului curant.”
Știrile PRO TV: Care sunt beneficiile acestei investigații?
Dr. Oana Morari, medic primar neurologie: „În primul rând pune un diagnostic și se poate stabili un tratament. Poate să ne ajute să reparăm anumite lucruri. Apoi pe baza unui EMG se pot ghida medicii neurochirurgii pentru că pot afla exact care e zona cea mai afectată și unde să intervină. În cazul neuropatiilor.”
Știrile PRO TV: În neuropatii este foarte frecvent utilizată.
Dr. Oana Morari, medic primar neurologie: „Sunt tot mai mulți pacienți care au recomandare în ultimul timp pentru această investigație. Sunt trimiși de colegi de la toate specialitățile, pentru că este o analiză care se face rapid, nu este dureroasă, iar beneficiile sunt foarte multe.”