Legătura dintre obezitate și cancerul de colon. „Marea majoritate a cancerelor colo-rectale încep cu un polip”
Kilogramele în plus măresc riscul apariției cancerului de colon. Vorbim despre o formă care poate fi prevenită prin controale regulate.
Ne uităm la pelvis și vedem un spațiu extrem de mic ca o pâlnie. Aici găsim organele de excreție, dar și organele sexuale. Ultima parte a colonului are spațiu locativ limitat.
Să ne îngrășăm înseamnă să ocupăm cu grăsime acest spațiu mic și să creștem enorm riscul bolilor grave. În cazul bărbaților e mai periculos, aceasta deoarece oasele pelvisului sunt diferite de cele ale femeilor.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dr. Andrei Haidar, medic primar gastroenterolog: „Marea majoritate a cancerelor colo-rectale încep cu un polip și de aceea toate țările civilizate au început programe de prevenție. SUA au scăzut de la 50 la 45 de ani prima dată”.
Prevenție înseamnă în acest caz colonoscopie. În timpul investigației, care se face cu sedare, se elimină chirurgical eventualii polipi. Investigația se face în lipsa simptomelor începând cu 45 de ani. Dacă există sângerări, simptome digestive care persistă, se face indiferent de vârstă.
Dr. Andrei Haidar, medic primar gastroenterolog: „Persoana care are simptome nu mai contează vârsta. Poate să aibă și 10 ani. Orice sângerare - colonoscopie, indiferent de vârstă, e un semn major, nu știi de unde sângerează. Am văzut copii cu polipi juvenili”.
Pelvisul uman are formă de pâlnie. Aici găsim vezica urinară, prostata - la bărbați, uterul - la femei, și rectul.
Obezitatea crește direct riscul de cancer de rect și de colon - ne spun studiile. Iar bărbații sunt în risc mai mare decât femeile. Aceasta deoarece grăsimea păcălește ușor - în cazul bărbaților.
Ne explică medicul specializat în chirurgia oncologică, Victor Ștefănescu:
Dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie oncologică: „Au foarte multă adipozitate internă chiar dacă la exterior vedem stratul de grăsime de pe abdomen nu foarte mare, e clar că e doar o păcăleală. În interior, vom găsi niște locuri pline de grăsime, greu de manipulat - ușor de rupt. O tumoare de rect la un pacient bărbat obez este extrem, extrem de dificilă”.
În pelvis, de-o parte și de alta, se află nervii fără de care nu ar fi posibilă micțiunea normală, defecația normală, dar și activitatea sexuală. Intervențiile în zonă trebuie să păstreze nervii. Doar robotul reușește, aceasta deoarece mărește de multe ori imaginile pe care le vede chirurgul:
Dr. Victor Ștefănescu, medic primar chirurgie oncologică: „Robotul permite păstrarea unor nervi care sunt foarte importanți ca funcția să fie bună. Am pacienți de 30 și ceva de ani, îl operez de rect. Aici e o problemă în România, că pe nimeni nu interesează calitatea vieții”.
Păstrarea acestor nervi permite o viață normală.