Postul ne poate ajuta să și slăbim. Ce greșeli trebuie evitate și care sunt alimentele recomandate pentru consum
Putem să și slăbim în post! Dacă e vineri e zi de post! Și mai e și Postul Paștelui! Ce greșeli trebuie evitate în post?
În primul rând aveți grijă la cantitate- să ții post înseamnă să-ți fie foame. Mâncarea de post trebuie să fie simplă, cât mai puțin procesată și prelucrată. Ciorbe și tocane de legume, ghiveci, fasole și cartofi, orez, pâine și mămăligă- astea sunt mâncăruri de post, nu șnițel de soia, brânză și deserturi vegane.
Și dacă tot am amintit desertul, e o greșeală să consumăm zahăr în post!
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Atenție și la ulei: doar 10 zile din Postul Paștelui avem dezlegare la ulei. Toate alimentele prăjite sunt greu de digerat și au multe calorii, iar uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect pro inflamator și are 100cal/lingură!
În post senzația de foame e mai mare, fără proteine animale e greu să ne săturăm. Există riscul să mâncăm prea multe făinoase combinate cu ulei vegetal, adică fix ingredientele care îngrașă cel mai tare.
Produsele de patiserie, paştele, orezul și toate ronțăielile sărate (sticksuri, chipsuri, covrigei) chiar dacă sunt de post, sunt pline de calorii. La fel și semințele, nucile, migdalele, alunele, avocado și măslinele- au 500cal/100g! În post lumea se îngrașă pentru că mănâncă pe săturate făinoase pline de grăsime.
Ca să slăbim în post, meniul trebuie să fie bazat pe legume, verdețuri și crudități, ciorbă de zarzavat și ghiveci- toate făcute cu un strop de ulei. Fără produse de patiserie/cofetărie de post, fără zahăr, fără gustări sănătoase cu oleaginoase, fără sucuri de fructe.
Mâncat rar și puțin, asta înseamnă post! Iată și exemplu de meniu: legume proaspete (gulie morcov ridichi ardei gras) cu humus sau fasole bătută la gustare, ciorbă din legume care ține burta plină cu puține calorii, tocană de ciuperci sau pilaf cu praz la felul principal, ciocolată neagră pentru pofta de dulce, popcorn sau pufuleți pentru ronțăieli sărate.
Alimentele de post nu țin de foame, ci mai degrabă stimulează apetitul. Obiectivul postului este să nu fii sătul și asta înseamnă un exercițiu, un efort. În post se mănâncă ciorbă de lobodă sau de cartofi, mâncare de urzici cu mămăligă, salată orientală, ghiveci de legume, mazăre cu mărar, pilaf cu ciuperci…adică tot felul de bunătăți.
Secretul stă în cantitate! Ca să avem beneficii, în post trebuie să consumăm alimente de sezon, gătite simplu și cu limită la cantitate.
Excepție fac legumele proaspete, sunt pline de fibre și apă, au puține calorii și trebuie mestecate, ceea ce ne dă impresia că am mâncat mult- deci profitați!
Dacă am exagerat cu mâncarea și ne-am îngrășat în post, nu există o soluție miraculoasă care să șteargă kilogramele în plus fără efort și restricții alimentare. Kilogramele de grăsime dobândite din făină cu ulei sunt nesănătoase și pentru organism și pentru siluetă. O dietă echilibrată și moderată la capitolul cantitate este de preferat decât o perioadă de post cu abuz de produse vegetale de proastă calitate și pline de calorii! Decât să ne îngrășăm în post, mai bine nu ținem post!