Probioticele trebuie să fie nelipsite din alimentație, pentru sănătate și imunitate. Alimentele unde le găsim
În interiorul intestinului, alimentele probiotice creează mediul perfect pentru toate bacteriile alături de care trăim.
Dar nu conțin bacterii diverse. Explicăm.
În fiecare zi înghițim miliarde de bacterii, ele se găsesc în mediul înconjurător și pe pielea noastră, pe obiecte și în alimente. Cea mai mare parte din bacterii sunt necunoscute și 95% dintre ele sunt inofensive – sunt prea puține ca să producă un efect. Este nevoie de 1 miliard de bacterii, adică 10 la puterea a 9-a, ca să conteze cu adevărat pentru ecosistemul uman. O mică parte dintre bacteriile pe care le cunoaștem le numim probiotice pentru că au efecte benefice.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dintotdeauna oamenii au consumat bacterii probiotice, fără ele nu am putea supraviețui.
În tradițiile tuturor popoarelor există produse fermentate care conțin bacterii vii, din diversitatea lor rezultă sănătatea. Bunicii noștri mâncau murături și produse lactate fermentate, foloseau borș pentru ciorbă și drojdie pentru pâine, consumau bere, cidru și must. Efectul benefic al bacteriilor s-a confirmat în 1908, când s-a acordat premiul Nobel pentru legătura dintre lactobacili, iaurt, imunitate și longevitate. Majoritatea speciilor de probiotice sunt lactobacili și bifidobacterii rezultate din fermentația lactică. Găsim probiotice în iaurt și lapte bătut, în varza murată și castraveți în saramură, în bere și borș.
Dezavantajul mâncării „sigure”
Când mănânci alimente fermentate investești în sănătate, fermenții activi din mâncare completează și întăresc coloniile de bacterii intestinale responsabile de imunitate. De ce nu includem în meniul zilnic produse fermentate? Multe persoane consideră produsele fermentate ca fiind ceva depășit, nimeni nu se laudă când mănâncă varză murată. O parte dintre consumatori au impresia că tot ce este fermentat sau mucegăit este stricat, când de fapt mucegaiul nobil din brânzeturi și mezeluri este o esență de probiotice.
Nu în ultimul rând, autoritățile din domeniul alimentar impun măsuri sanitare stricte pentru siguranța populației. Mâncarea noastră, în loc să fie plină de fermenți vii, este fiartă, sterilizată, pasteurizată și conservată, adică moartă. Laptele, carnea, legumele și fructele sunt supuse unui tratament termic prelungit, care ar trebui să omoare agenții patogeni. Însă căldura omoară și bacteriile benefice, prin urmare majoritatea produselor semipreparate, ambalate și procesate nu mai conțin fermenți activi.
Produse tradiționale ori pastila cu probiotice
Soluția? Trebuie să ne întoarcem la produsele tradiționale și la un fel de a ne hrăni simplu, natural, gătit minim. Trebuie să învățăm să iubim produsele fermentate, să nu strâmbăm din nas la mirosul de varză murată sau de brânză cu mucegai. Și dacă vreți un produs concentrat, avem 10 miliarde de bacterii vii într-o capsulă cu probiotice! Suplimentele cu probiotice nu au contraindicații sau efecte secundare. Priviți fiecare capsulă ca pe un „transplant” de microorganisme benefice pentru sănătate, acest aparat bacterian ne reglează și metabolismul și sistemul imunitar!