Reducerea poftei de mâncare printr-o intervenție endoscopică. Sfatul medicilor pentru combaterea obezității
Avem poftă de ceva dulce ori de ceva sărat, mâncăm din plictiseală, mâncăm pentru a sărbători ceva și tot așa.
Sunt sentimente atașate mâncării și calea sigură să acumulăm prea multe calorii. Pofta disperată de mâncare se poate regla în prezent și endoscopic.
Fără nici o tăietură, medicii întrerup comunicarea stomacului cu circuitele din creier, și dispare senzația de foame ce pare de necontrolat.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În interiorul stomacului medicii pot face suturi. Intervenția este endoscopică și utilă în tratamentul obezității. Ne explică medicul primar gastroenterolog, Andrei Haidar.
Dr. Andrei Haidar, medic primar gastroenterologie: „Obezitatea poate fi tratată și pe cale endoscopică. Gastric sleeve endoscopic se face minim invaziv prin endoscop, se coase stomacul, se micșorează, se pun niște fire de sutură. În funcție de forma cusutului, sub forma de U de exemplu, atât micșorează stomacul cât și îl scurtează să rămână un rezervor care dă pacientului senzația de sațietate, adică că nu simte senzația de foame atât de des, și din motivul ăsta slăbește atât prin micșorarea stomacului cât și prin întârzierea evacuării mâncării din stomac”.
Senzația de foame scade semnificativ. Cusăturile întrerup conexiunea neuro-hormonală, care spune creierului să dea semnal de foame. Așa scade și pofta, dar după 4-5-6 ani, organismul se poate adapta la noua situație.
Dr. Andrei Haidar, medic primar gastroenterologie: „După 3-5-6 ani se întâmplă ceva să se lărgească stomacul. Noi remodelăm stomacul din nou și punem 3-4 fire de sutură, la început, când facem prima oară, se pun mai multe fire de sutură”.
În acest timp, fără pofta excesivă de a mânca orice, comportamentul alimentar poate fi educat. Ne uităm, din nou, în stomac, la hormonul grelină produs de acest organ. Hormonul trimite creierului semnalul de foame.
Stomacul e irigat de artera gastrică stângă. O alimentare mai slabă cu sânge ar scădea producția hormonului de foame. Așa a apărut o intervenție endo-vasculară prin care se pun particule inerte în vasul care alimentează stomacul. Ne arată principiul medicul Florin Bloj.
Dr. Florin Bloj, medic radiologie intervențională: „Ținta e de a reduce fluxul de la nivelul fundului stomacului care e responsabil de producerea hormonului foamei, grelină prin injectare de particule și reducere a fluxului la acest nivel se reduce producția de grelină, automat se reduce senzația de foame. În mod clar, această procedură nu este comparabilă cu o procedură chirurgicală, nu scazi zeci de kilograme, se scade probabil 10% din greutatea corporală”.
9-12 luni - senzația de foame e scăzută. Înseamnă timp să vă obișnuiți cu trei mese mici pe zi. Obișnuiți creierul cu un program alimentar care, menținut după ce dispare efectul intervenției, vă ajută să păstrați greutatea normală și sănătatea.