Analist BCR: Banca Națională ar putea apăra un nou prag al cursului de schimb. Care e limita

Analiștii Băncii Comerciale Române (BCR) anticipează că Banca Națională a României (BNR) va interveni pentru a susține un nou prag al cursului de schimb, în contextul volatilității recente a pieței valutare.
Euro a atins marți la prânz un nou maxim istoric, de 5,095 lei, față de 4,975 lei la deschiderea ședinței, pe fondul tensiunilor politice generate de rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Deprecierea leului a fost însoțită de un volum de tranzacționare ridicat pe piața locală, de două ori mai mare față de media săptămânală obișnuită, arată analiza BCR, citată de profit.ro.
„Credem că 5,1 este noua linie în nisip a BNR. Faptul că cursul are o rată mare de trecere în inflație și un rol important în încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze deprecierea abruptă a leului pe termen scurt. Poziția fundamentală slabă legată de deficitele gemene favorizează o depreciere a leului în continuare în pași mici în următorii ani”, afirmă Eugen Sinca, economist în cadrul BCR.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
În plus, Sinca subliniază că, deși leul a fost „neobișnuit de stabil începând cu 2022”, cu o depreciere de doar 1% pe an față de 2% anterior, această tendință s-ar putea schimba. El explică faptul că „multiplele șocuri, de la lanțurile de aprovizionare tensionate după pandemie până la războiul din Ucraina, nu au permis o depreciere mai puternică a leului în cadrul regimului valutar de flotare controlată al BNR. Costul stabilității leului a erodat competitivitatea exportatorilor locali”.
Pe lângă presiunile pe curs, investitorii au marcat vânzări pe acțiunile listate la Bursa de Valori București și pe titlurile de stat în lei, unde randamentele, mai ales pe termen scurt, au înregistrat creșteri.
Situația economică generală rămâne fragilă. România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 9,3% din PIB, iar datoria publică a crescut cu 5,9 puncte procentuale, ajungând la aproape 55% din PIB. În același timp, deficitul de cont curent a fost de 8,3% din PIB și a fost finanțat în principal prin împrumuturi externe.