Ratele la creditele în lei cresc accelerat. Indicele ROBOR, salt uriaș de pe o zi pe alta
Indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat joi la 7,25% pe an, de la 6,47% pe an în ședința precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României.
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Indicele la șase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,31%, de la 6,53%, miercuri, iar ROBOR la 12 luni la 7,30%, de la 6,58%.
Asta înseamnă majorări de rată pentru românii care au credite mai vechi de 2019, credite cu dobândă variabilă.
În funcție de ROBOR, vorbim chiar și de aproximativ 200 lei, în cazul unui credit de 50.000 euro, de exemplu.
Și românii care au credite mai noi, în funcție de indicele IRCC, ar putea și ei să vadă rate mai mari peste șase luni, dacă acest ritm va continua.
Indicele IRCC este în acest moment la 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere față de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.
IRCC este calculat în funcţie de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru faţă de perioada de referinţă. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotaţiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Naţională.