Indicele ROBOR la trei luni, afectat și el de criza politică venită peste cea economică

Indicele ROBOR la trei luni a crescut semnificativ de la 5,90%, la 6,08% pe an.
Robor înseamnă Romanian Interbank Offer Rate și reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate înainte de mai 2019. Indicele ROBOR a avut crescut marți de la 5,90%, la 6,08% pe an, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).
Indicele ROBOR la 3, 6 și 12 luni a crescut
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat marţi la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele era de 6,21%.
Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,16%, de la 6%, luni, iar ROBOR la 12 luni la 6,23%, de la 6,09%. Este vorba despre creditele de până în mai 2019, pentru cele de după această dată indicele de referință folosit fiind IRCC.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,55% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2024, în scădere faţă de cel din trimestrul anterior, de 5,66%.
Cum influențează creșterea indicelui ROBOR
Indicele ROBOR poate avea un impact direct asupra consumatorilor din România. Astfel că, persoanele care au un credit ipotecar cu dobândă variabilă, ratele lunare vor crește în fucție de modificările ratei ROBOR, scrie BCR.