România ar putea intra în recesiune și din cauza contextului mondial. Prognoze economice îngrijorătoare pentru 2025
Bursa de Valori București a revenit pentru moment, la fel ca cea din Statele Unite, pe creștere. Totuși, norii de furtună abia se strâng, spun economiștii.
În acest nou context mondial, a crescut probabilitatea ca România să fie retrogradată de marile agenții de rating ca țară nerecomandată investițiilor. Un alt scenariu negativ posibil este să intrăm în recesiune anul acesta.
Probabilitatea retrogradării economiei României
Probabilitatea ca România să fie retrogradată la categoria "junk", adică țară nerecomandată investițiilor, a crescut mult, după ce agențiile de rating au anunțat că reanalizează toate economiile în lumina războiului comercial care a început. Iar România era deja pe muchie, după ce perspectiva a fost schimbată la negativă.
Adrian Codirlașu, președinte CFA România: „A crescut și mai mult probabilitatea ca noi să fim retrogradați, dar în continuare, scenariul de bază, adică peste 50% probabilitate, este ca noi să rămânem cu această categorie de rating - recomandat investițiilor. Însă pentru asta, după alegeri, ar trebui să venim cu un program credibil de reducere a deficitului bugetar.”
Din păcate, sunt multe asemănări cu perioada 2008-2009, atunci când a început criza, chiar cu retrogradarea României în rating nerecomandat investițiilor. Ca și atunci, avem deficit bugetar mare, deficit comercial și un șoc extern - acum acest război comercial.
O retrogradare înseamnă automat o retragere a anumitor investitori instituționali din România, pentru că nu le permite legea să rămână într-o țară nerecomandată investițiilor, deci și ieșiri de capital. Un astfel de scenariu negativ ar duce la dobânzi mai mari pentru noi toți, dar și o depreciere a leului.
Posibilitatea recesiunii în 2025
În condițiile actuale, crește riscul ca anul acesta să avem recesiune.
Dragoș Cabat, analist: „Există și la noi o probabilitate de recesiune, să avem pe finalul anului -0,5, cred că nu mai rău de atât. Noi depindem mult și de fondurile europene. În momentul acesta se discută că nu vom putea atrage toți. Dacă reușim totuși printr-o minune să îi luăm pe toți sau o mare parte dintre ei, fondurile europene sunt, de fapt, în special cele din PNRR, cele care ne pot ține pe linia de plutire.”
Speranța tuturor este acum ca tarifele anunțate de istrația Trump să fie doar instrumente de negociere și să avem totuși creștere economică. Nu în ultimul rând, și alegerile din mai vor cântări greu pentru viitorul economiei României.