Românii pot împrumuta statul prin titluri Fidelis și Tezaur. Dobânzile oferite, mai bune decât cele de la bănci
Cei care au reușit să pună ceva bani deoparte se pot gândi ată la titluri de stat pentru a se proteja de inflație, pentru că în această săptămână statul oferă pentru titlurile de stat cele mai bune dobânzi din ultimul an.
Cel puțin pentru Fidelis în lei, cu scadența de un an, de exemplu, dobânda oferită este de 6,95% iar pentru donatorii de sânge mai mult 7,95% pentru 3 ani 7,65% pentru cinci ani 7,95% iar în euro dobânzile anuale sunt de patru și 6,25% cu scadență de doi și șapte ani și urmează să înceapă în această săptămână și o nouă emisiune Tezaur doar pentru lei.
La dobânzi similare, aceste instrumente sunt considerate a fi sigure și, dacă facem o comparație cu depozitele bancare, vedem că dobânzile sunt mult mai bune. De exemplu, pentru o sumă investită de 5.000 lei într-un depozit pe un an, băncile cu cele mai bune oferte de pe piață oferă un câștig real, iată, între 297 și 244 lei.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Chiar dacă sunt dobânzi bune, de peste 6% trebuie să luăm în considerare faptul că în cazul depozitelor, acest câștig real este impozabil. Este posibil să fie și comisioane, spre deosebire de titlurile de stat, unde câștigul nu este impozabil și în cazul unui donator de sânge am văzut ce cu cea mai bună dobândă. Iată că avem un câștig de aproape 400 lei, un câștig real, acest bonus, acest punct. În plus, o dobândă mai mare este oferită doar în cazul titlurilor de stat Fidelis.
Sunt două tipuri de titluri de stat Fidelis și Tezaur și vedem că cele te tezauri sunt mai potrivite pentru cei care vor vor pur și simplu să economisească.Nu există o sumă minimă, spre deosebire de Fidelis, acestea,care sunt recomandate mai degrabă pentru cei care au deja niște economii, ar vrea să investească. Avem, iată și un prag minim de subscriere și mai trebuie spus că în acest caz se poate și în lei și în euro.
De asemenea, foarte important diferă și modalitatea de subscriere. La tezaur se poate prin poștă sau trezorerie, se poate la ghișeu sau online prin SPV. Este foarte complicat, însă ar trebui să ai cont în spațiu privat virtual, să încarce cereri și așa mai departe. În schimb, pentru Fidelis se poate merge la băncile partenere sau la broker, dacă aveți deja un cont de investitor.
Titlurile de stat pot fi încasate înainte de termen
Mai există un aspect pe care îl puteți lua în calcul în cazul titlurilor de stat tezaur dacă retrageți banii înainte de scadență, se pierde dobânda. În schimb, la Fidelis, acestea sunt tranzacționate la bursă. Puteți face acest lucru să retrageți banii mai devreme și să beneficiați și de dobândă. A explicat cum, într-un interviu, Ștefan Nano, directorul Trezoreriei
Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei: „Partenerii noștri formali, băncile, cele cinci instituții și brokerii respectivi, au, prin relația contractelor contractuală cu noi, obligativitatea de a face market making, de a oferi prețuri celor care au titluri de stat, dacă respectivii vor să iasă din acele titluri înainte de scadență. Bineînțeles, ce preț îți oferă banca, depinde de condițiile de piață, nu putem noi să stabilim prețul. Da, îți oferă această opțiune și la niște comisioane, care sunt limitate”.
Există și o noutate, din acest an emisiunile Fidelis vor fi organizate lunar, nu trimestrial, cum era până acum. Există aceste cinci instituții partenere la care puteți merge. De menționat că vor fi mereu în prima jumătate a lunii, dar pentru martie, cel mai probabil, ne putem aștepta ca dobânzile să fie ceva mai mici decât cele din această săptămână.