Cele mai noi metode de înșelătorii online. Ce trebuie să facem pentru a nu rămâne fără bani în cont
S-au înmulțit metodele de fraudă pe net și sunt tot mai diverse. Mai nou, oamenii primesc mesaje care par a fi de la firme de curierat, iar email-urile sau sms-urile sunt personalizate, cu numele complet al potențialei victime – ca să pară credibile.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică ne îndeamnă să fim extrem de atenți.
Oamenii primesc mesaje care par a fi trimise de firmele de curierat. Toate conțin un link și se adresează direct destinatarului pe nume.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Răzvan Stoica, expert în securitate cibernetică: „Anunță un colet care n-a mai încăput în easybox sau că lipsesc unele detalii de livrare. Problema e că acest link duce la un site fals care copiază interfața companiilor reale, iar scopul e clar, colectarea datelor personale și ale informațiilor bancare. Mesajele vin și cu mesaje alarmante: confirmă în 12 ore, pachetul va fi returnat sau reactualizează adresa.”
Este important în astfel de situații să nu deschidem linkurile și să nu introducem datele personale, mai ales codul numeric personal sau datele cardului. În cazul în care avem îndoieli, putem a direct firma de curierat.
De cele mai multe ori, atacatorii vizează baze de date ale unor site-uri pe care le folosim uzual și care ajung să fie compromise. În ultima perioadă, metodele de spoofing s-au diversificat, iar hoții utilizează inclusiv inteligența artificială.
Tineri: „Știu din prieteni că au primit și pe mail și pe WhatsApp, ți se dă și un link, am înțeles, și linkul acela se vede că e suspect, sunt niște cifre, litere suspecte rău de tot.” (...)
„Am primit apeluri din Olanda care aveau un mesaj robotic audio. Am răspuns la un moment dat, dar era doar o voce care-mi zicea să intru pe un site, așa că n-am mai răspuns ulterior.”
Andrei Avădanei, expert în securitate cibernetică: „Celelalte metode foarte populare în zilele acestea sunt acelea în care te sună un număr de telefon și o voce îți spune că un cont bancar a fost compromis, de asemenea există mesaje de phishing pe mail, și nu în ultimul rând este o campanie foarte populară în care primești mesaje pe WhatsApp în care ți se cere o sumă de bani de la o persoană apropiată. În situația în care o persoană vine către noi cu o cerere urgentă ce necesită bani, ar fi bine sa verificăm printr-o altă sursă, de exemplu dacă mesajul vine pe Whatsapp, să sunăm persoana respectivă să verificăm".
În astfel de cazuri, ar fi bine să raportăm tentativele de fraudă la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.