Samsung ar putea să ia locul iPhone din cauza tarifelor vamale impuse de Trump. Nu se va întâmpla însă peste noapte

Există o diferență esențială între un iPhone și un telefon Samsung Galaxy care poate conta acum mai mult ca oricând: Unul a fost probabil asamblat în China, în timp ce celălalt a fost probabil produs în Vietnam, India sau Coreea de Sud.
Samsung, spre deosebire de Apple, nu se bazează foarte mult pe China pentru producția de smartphone-uri, un detaliu care a devenit din ce în ce mai relevant pe măsură ce Statele Unite și China au fost angajate într-un război comercial care a dus la tarife vamale de cel puțin 145% pe importurile chinezești, cu unele excepții. Deși Apple a transferat o parte din producție în alte regiuni, cum ar fi India, estimările din aprilie ale Wedbush Securities indică faptul că 90% din producția de iPhone este încă în China, arată CNN.
Amânarea nu e indefinită
Smartphone-urile și alte dispozitive și componente tehnologice selectate intră sub incidența excepțiilor de la tarifele reciproce propuse de Trump, ceea ce a fost văzut ca o amânare pentru Apple și alți producători de telefoane. Dar istrația promite, de asemenea, că un pachet diferit de tarife comerciale care vizează în special semiconductorii - componentele care alimentează electronicele - urmează să apară în curând.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri din lume după cota de piață, conform estimărilor unor analiști, cu siguranță nu este imună la tarife sau la impactul economic pe care acestea l-ar putea aduce. Dar, de asemenea, nu depinde de o țară care a fost cea mai mare țintă a ofensivei tarifare a lui Trump pentru a-și produce smartphone-urile, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu fie nevoită să renunțe la operațiunile sale cu dispozitive mobile pe scară largă, în cazul în care tarifele pentru smartphone-urile din China ar face ca prețurile să crească vertiginos.
„Avantajul este, da, că nu se confruntă cu orice număr nebunesc cu care ne confruntăm în prezent", a declarat Gerrit Schneemann, analist senior pentru Counterpoint Research care acoperă industria smartphone-urilor.
Dar asta nu înseamnă că Samsung va obține un avantaj imediat, a adăugat Schneemann.
„În același timp, nu există o linie directă pentru a transforma acest lucru într-o creștere exponențială a vânzărilor", a spus el.
Tarifele comerciale impuse de Trump Chinei ar putea zdruncina industria tehnologică
Industria tehnologică se bazează pe vasta rețea chineză de furnizori de componente și facilități de asamblare pentru a produce în masă dispozitive de consum precum smartphone-uri, laptopuri și monitoare. Unele dintre aceste dispozitive sunt scutite de tarifele reciproce, însă multe gadgeturi nu sunt scutite, inclusiv consolele de jocuri video și căștile.
Tensiunile comerciale dintre cele două mari puteri economice au crescut din nou luni, când Beijingul a amenințat cu măsuri reciproce împotriva oricărei țări care restricționează comerțul cu China pentru a calma Statele Unite. La începutul acestei luni, istrația Trump a emis o suspendare de 90 de zile în ceea ce privește tarifele reciproce împotriva majorității țărilor, cu excepția Chinei.
Analiștii de la Wedbush Securities, conduși de directorul general Dan Ives, au scris într-o notă din 20 aprilie că negocierile cu China trebuie să aibă loc "cât mai curând posibil" de dragul "piețelor, lumii tehnologiei și economiei SUA".
„În caz contrar, acest război tarifar și comercial va provoca daune majore creșterii economice, crescând în același timp inflația... și lăsând lumea tehnologiei cu multe întrebări și fără răspunsuri pentru a-și planifica strategia viitoare", se arată în notă.
Apple, având în vedere dependența sa de China, a fost un punct central al problemelor tarifare ale industriei tehnologice, analiștii de la UBS estimând că prețul unui iPhone 16 Pro Max asamblat în China ar putea crește cu 800 de dolari. Această estimare a fost făcută înainte ca Trump să spună că smartphone-urile sunt scutite de tarifele reciproce. Doar 5% din iPhone-uri sunt fabricate în Vietnam și India, în timp ce alte 5% sunt produse în alte țări, potrivit Wedbush.