Beijingul oferă 300.000 de dolari oamenilor de știință care părăsesc SUA pentru a lucra în China

Instituțiile chineze le oferă oamenilor de știință născuți în China care își desfășoară acum activitatea în SUA câte 300.000 de dolari pentru a părăsi America și a se întoarce să lucreze acasă.
Beijingul oferă câte 300.000 de dolari oamenilor de știință chinezi din Statele Unite dacă părăsesc America și se întorc să profeseze în China, scrie South China Morning Post (SCMP).
Mai multe institute de cercetare chineze pun acum la bătaie pachete salariale uriașe pentru a atrage oamenii de știință afectați de reducerile financiare și de controlul persistent instituit de Donald Trump în Statele Unite, care a dus inclusiv la limitarea libertății academic.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Un sondaj publicat în luna martie de către prestigioasa revistă Nature dezvăluia că peste 75% dintre oamenii de știință din SUA se gândesc să plece din țară din cauza lui Donald Trump. Ulterior, Franța a lansat chiar și un program guvernamental pentru atragerea cercetătorilor care vor să părăsească SUA.
Vorbind sub rezerva anonimatului, un geolog din Beijing a spus că unul dintre programe oferă posturi postdoctorale „foarte atractive” menite să atragă cercetătorii care se gândesc să se întoarcă în China din cauza provocărilor financiare și politice din SUA.
Oferta Chinei, dublă față de salariul unui cercetător fie SUA
„Am auzit de oferte care se apropie de 100.000 USD pe an, timp de trei ani”, a spus el. Acest nivel de sprijin este cel puțin dublu față de salariul tipic al unui cercetător postdoctoral, indiferent dacă este în China sau în SUA, și, în esență, este la nivelul unui profesor universitar asistent.
Un important biolog chinezo-american care a lucrat în SUA zeci de ani și a cerut să nu fie numit, a spus că deja mulți oameni „fac mișcări”, dar este puțin probabil să le facă publice până când deciziile lor nu vor fi finale.