Bulgaria a atins deficitul bugetar de 3% și îndeplinește ultima condiție pentru aderarea la zona euro

Bulgaria a îndeplinit ultima cerință pentru aderarea la zona euro, respectând criteriul deficitului bugetar.
După ce a îndeplinit deja obiectivul privind inflația, ultimul pas a fost confirmarea conformității cu metodologia Uniunii Europene referitoare la finanțele publice pentru anul 2024, relatează publicația bulgară Novinite.
Deficitul României, de trei ori mai mare decât cel al bulgarilor
Conform datelor preliminare furnizate de Institutul Național de Statistică din Bulgaria și Eurostat, sectorul guvernamental general al țării a înregistrat un deficit bugetar de 3 miliarde de euro anul trecut. Această sumă reprezintă exact 3% din PIB-ul național, în concordanță cu pragul stabilit de Uniunea Europeană, îndeplinind astfel condiția deficitului pentru aderarea la zona euro.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Pentru comparație, Eurostat a raportat că deficitul bugetar mediu în Uniunea Europeană în 2024 a fost de 3,2% din PIB. Printre statele membre, România a înregistrat cel mai mare deficit, de 9,3%, urmată de Polonia cu 6,6% și Franța cu 5,8%.
În schimb, mai multe țări au înregistrat surplusuri bugetare. Danemarca a avut cel mai mare surplus, de 4,5% din PIB, iar Irlanda și Cipru au avut surplusuri de 4,3% fiecare. Grecia a raportat, de asemenea, un echilibru fiscal pozitiv, cu un surplus de 1,3%.