Bulgaria se apropie de euro. Bruxelles-ul e gata să aprobe aderarea, dar temerile legate de costul vieții persistă

Bulgaria face ultimii pași către adoptarea euro. Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană urmează să-și dea acordul într-un raport care ar urma să fie publicat în curând.
Aderarea Bulgariei la euro ar ajuta țara să stimuleze comerțul cu restul blocului comunitar, să reducă costurile de tranzacționare și să își consolideze influența la Bruxelles, notează Politico. Asta în timp ce pentru România adoptarea monedei unice pare un obiectiv îndepărtat în condițiile economice actuale.
„Aderarea la euro nu va face decât să consolideze suveranitatea Bulgariei - vom participa la procesul decizional al BCE”, a declarat Atanas Pekanov, un economist bulgar și fost viceprim-ministru al țării.
Timp de decenii, leva a fost legată la euro, însă Sofia nu a avut niciun cuvânt de spus cu privire la deciziile de politică monetară ale Băncii Centrale Europene, deoarece nu era membră.
Dacă Bulgaria va adera la moneda unică în 2026, conform planului, șeful băncii centrale a Bulgariei va ocupa un loc oficial în Consiliul guvernatorilor BCE. Cu toate acestea, întrucât va fi doar al 13-lea cel mai mare membru al uniunii, reprezentând mai puțin de 1 % din PIB, influența sa asupra Consiliului va fi limitată.
Cotroverse în Bulgaria pe măsură ce se apropie adoptarea euro
Cu toate acestea, criticii avertizează că trecerea la euro nu este lipsită de riscuri. Adoptarea monedei unice ar putea, de exemplu, declanșa cel puțin o creștere punctuală a prețurilor - afectând în special gospodăriile mai sărace din zonele rurale - deoarece întreprinderile profită de această schimbare.
Pe termen mediu, prețurile interne scăzute tind, de asemenea, să se adapteze la normele europene mai ridicate datorită creșterii schimburilor comerciale în cadrul blocului. Acesta a fost modelul adoptat recent de state precum Slovacia, Estonia și Lituania, toate acestea înregistrând inițial creșteri ale inflației.
Temerile sunt că inflația cea mai acută ar afecta produsele de bază precum legumele, în special în zonele rurale, unde consumatorii au mai puține opțiuni.
„Alegătorii din mediul rural sunt sceptici nu pentru că sunt eurosceptici, ci din cauza temerilor legate de o creștere a costului vieții”, a declarat Pekanov, care este un susținător major al aderării la euro.
Având în vedere aceste controverse președintele bulgar Rumen s-a confruntat cu o reacție dură din partea opozanților atunci când a anunțat că dorește să organizeze un referendum național pentru a amâna aderarea țării la moneda euro.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să fie permis de Curtea Constituțională a țării, care a decis deja în ocazii anterioare că un astfel de vot ar fi neconstituțional.
Anunțul lui Radev este, de asemenea, nepopular în Parlament, unde majoritatea partidelor bulgare susțin adoptarea monedei euro.
În prezent, Sofia este pe cale să îndeplinească criteriile de aderare la zona euro după reducerea inflației la rata țintă - unul dintre cele mai mari obstacole în acest proces până în prezent.
Pentru a adera la moneda euro, rata medie a inflației din Bulgaria în perioada aprilie 2024 - aprilie 2025 trebuie să se situeze la mai puțin de 1,5 puncte procentuale de rata celor trei țări UE cu cea mai scăzută inflație. În 2024, acestea erau Irlanda (1 %), Italia (1,4 %) și Luxemburg (1,6 %).
Inflația în Bulgaria a scăzut de la 4,7 % în 2023 la 2,6 % în 2024. Dar se preconizează că va crește la 3,6 % în acest an - cu mult peste rata de 2,1 % din zona euro pentru 2025 - în mare parte din cauza creșterii TVA la multe articole la începutul anului.