Emmanuel Macron: Europenii trebuie să ofere garanţii de securitate durabile pentru Ucraina

Preşedintele z, Emmanuel Macron, a declarat vineri că europenii trebuie să ofere "garanţii de securitate durabile" Ucrainei, în cazul unei soluţionări negociate a războiului provocat de invazia rusă.
De asemenea, el a anunţat că Franţa şi Regatul Unit vor avansa "soluţii foarte concrete" pentru astfel de garanţii, consemnează agenţia EFE.
Macron cere sprijin european pentru Ucraina
Vorbind în Portugalia la o conferinţă de presă comună cu premierul portughez Luis Montenegro, preşedintele z a susţinut că, dacă Ucraina s-ar vedea din nou ameninţată de o agresiune rusească după încheierea războiului încă în desfăşurare, statele europene ar trebui să ofere Kievului tot ce are nevoie pentru a se apăra.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Aceste garanţii vor fi discutate duminică la Londra la un summit la care vor participa aproximativ 15 lideri europeni, inclusiv preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, şi de asemenea la summitul UE din 6 martie, a menţionat preşedintele z.
Macron critică negocierile separate dintre Putin și Trump
"Dacă ucrainenii negociază pacea este pentru că nu se poate face pace în Ucraina fără ucraineni, trebuie să le oferim garanţii de securitate durabile", a indicat Macron, care în această declaraţie a protestat din nou faţă de decizia preşedinţilor rus şi american, Vladimir Putin şi Donald Trump, de a iniţia separat, peste capul Kievului şi al europenilor, discuţii menite să conducă la un acord de pace.
Preşedintele z a asigurat că ţara sa şi Regatul Unit vor lucra la "soluţii foarte concrete" pentru a oferi Ucrainei garanţii de securitate pe teren. El a insistat că europenii trebuie primiţi la masa negocierilor, mai ales că au furnizat "60% din ajutorul financiar şi militar" oferit Ucrainei în cei trei ani scurşi de la lansarea invaziei ruse.
Emmanuel Macron şi premierul britanic Keir Starmer aduc insistent în discuţie tema trimiterii unor trupe de menţinere a păcii în Ucraina ca garanţie de securitate pentru această ţară, deşi Rusia a transmis clar că se opune prezenţei trupelor străine pe teritoriul ucrainean. Potrivit presei occidentale, Franţa şi Marea Britanie au întocmit chiar şi un plan pentru a trimite în Ucraina circa 30.000 de soldaţi în cadrul unei forţe de menţinere a păcii.
Controverse în UE pe tema poziționării trupelor în Ucraina
Conform cotidianului Corriere della Sera, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, l-a întrebat pe Emmanuel Macron "cu ce drept" a discutat la Washington cu Donald Trump în numele altor ţări din UE despre poziţionarea unor trupe europene în Ucraina.
Preşedintele Trump a afirmat că nu va oferi Ucrainei garanţii de securitate, estimând că europenii ar trebui să facă acest lucru, şi a susţinut că acordul dintre Kiev şi Washington privind exploatarea resurselor minerale ucrainene, care va oferi SUA un acces preferenţial la aceste resurse, este în sine "un fel de garanţie de securitate" automată pentru Ucraina, întrucât lucrătorii americani vor fi prezenţi în această ţară pentru exploatarea zăcămintelor minerale ale acestei ţări după ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.
Donald Trump a mai spus că este de acord ca ţările europene să cumpere din SUA arme şi muniţii pentru armata ucraineană. De când el a fost învestit preşedinte al SUA, pe 20 ianuarie, SUA nu au mai anunţat niciun pachet de ajutor militar pentru Ucraina în plus faţă de cele aprobate de istraţia fostului preşedinte Joe Biden.