Europa ripostează. UE amenință cu taxe de 25% la importurile americane, după noile taxe vamale impuse de Donald Trump
„Nu că am vrea neapărat să ne răzbunăm, dar Uniunea Europeană a pregătit un plan solid de ripostă dacă Donald Trump își va pune în aplicare mâine amenințările cu privire la suprataxele vamale”, a spus Ursula von der Leyen.
Asta a spus șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a insistat totuși că obiectivul Uniunii este găsirea unei soluții. Trump privește aceste tarife drept o modalitate de a proteja economia Statelor Unite de concurența neloială și ca monedă de schimb pentru obținerea unor condiții comerciale mai bune.
Donald Trump, președintele SUA: „Va fi o renaștere a țării noastre, ori eliberarea Americii, cum îmi place mie cel mai mult s-o numesc.”
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Întreaga planetă așteaptă să afle ce va decide locatarul Casei Albe, care a amenințat că va impune taxe vamale „reciproce” în toate direcțiile. Asta dacă nu dă înapoi în ultima clipă, cum a mai făcut-o printr-o succesiune de amânări și ajustări. Bruxellesul îi transmite că va riposta ferm și proporțional.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Vom aborda aceste negocieri de pe o poziție de forță. Europa deține multe atuuri. Avem cea mai mare piață unică din lume. Avem puterea de a negocia. Avem puterea de a riposta.”
Răspunsul UE la taxele vamale impuse de Donald Trump
Concret, Comisia Europeană este pregătită ca, de la jumătatea acestei luni, să instituie o taxă de 25% pentru importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro. Este vorba, în primul rând, de tarifele care ar fi trebuit introduse de la 1 aprilie, însă Bruxellesul a decis să le suspende temporar, în speranța unor negocieri reușite cu Washingtonul.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Până acum, istrația SUA a anunțat o creștere de 25% a tarifelor la importurile de oțel, aluminiu, autoturisme și piese auto. Următoarele sectoare vizate de tarife vor fi semiconductorii, produsele farmaceutice și cheresteaua, iar mâine așteptăm un nou anunț cu așa-numitele tarife „reciproce”, care se vor aplica imediat la aproape toate bunurile și în multe țări din lume.”
Însă șefa Comisiei Europene a avertizat explicit că există alternative la comerțul cu Statele Unite.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Un pilon important al strategiei noastre este diversificarea. Comerțul urmează logica oportunității de afaceri. Vom deschide porți către piețele cu cea mai rapidă creștere din lume. Mesajul nostru este clar: Europa este un partener de încredere. Europa este previzibilă și rămâne deschisă pentru afaceri.”
China, Japonia și Coreea de Sud, gata să colaboreze pentru a face față
Și nu doar europenii se reorientează.
Reporter: „China, Coreea de Sud și Japonia anunță că vor coopera pentru a riposta față de tarifele SUA. Vă îngrijorează posibilitatea ca tarifele noastre vamale să-i împingă pe unii dintre cei mai importanți aliați ai noștri în brațele Chinei?”
Donald Trump, președintele SUA: „Nu, nu-mi fac nicio grijă în privința asta.”
Potrivit presei de la Beijing, Tokyo și Seul, acestea intenționează să importe din China materie brută pentru fabricarea semiconductorilor.
Tina Fordham, analist: „Cred că ne aflăm în toiul unui experiment politic fără precedent în epoca modernă: distrugerea deliberată a alianțelor, care acoperă atât relațiile comerciale, cât și pe cele de securitate. Nu e clar cum își mai definesc SUA interesele naționale și valorile.”
Avertismentele analiștilor
În mod surprinzător, Donald Trump pare să nu se sinchisească deloc de turbulențele provocate pe piețele bursiere de incertitudinea și haosul din politica economică a Casei Albe. Și nici de economiștii care prognozează că inflația va scăpa de sub control. De altfel, Trump a declarat că nu-i pasă câtuși de puțin că mașinile se vor scumpi semnificativ din cauza noilor taxe vamale.
Tina Fordham, analist: „Ultima oară când SUA au folosit strategia tarifelor vamale la asemenea nivel, mutarea a fost urmată de Marea Depresiune (n.r. declanșată în 1929).”
John Bolton, fost membru al echipei lui Donald Trump: „Ce i-ar putea totuși atrage atenția președintelui Trump ar fi dacă republicanii ar începe să piardă alegeri cruciale prin diverse state, iar perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului pentru Congres, în 2026, ar deveni sumbră pentru partid.”
Avantajul pe care republicanii îl au în Camera Reprezentanților este atât de mărunt, încât președintele Trump i-a cerut Elisei Stefanik să renunțe la postul de ambasador la ONU și să rămână în Cameră. Asta ca să nu riște să piardă mandatul alocat statului New York în favoarea democraților.