Joe Biden a găsit o scrisoare de la Donald Trump în Biroul Oval. „Este o situaţie extrem de neobişnuită”

Joe Biden si Donald Trump
Getty

Ronald Reagan probabil nu şi-a dat seama că începea o tradiţie când i-a scris un bilet de felicitare succesorului său şi l-a lăsat în sertarul biroului, în Biroul Oval, după ce şi-a încheiat cele două mandate de preşedinte.

A făcut acest gest pentru George H.W. Bush, succesorul său şi vicepreşedintele său timp de opt ani, scrie News.ro, care citează Associated Press.

Apoi Bush a făcut acelaşi lucru pentru Bill Clinton, care şi el i-a lăsat un bilet fiului lui Bush, George W. Bush, când acesta a preluat Biroul Oval în ianuarie 2001. Iar Bush cel tânăr, la rândul său, a lăsat câteva cuvinte scrise pentru Barack Obama, care mai târziu a lăsat câteva cuvinte pe hârtie pentru Donald Trump.

În mod curios, Trump a continuat acest ritual de trecere de la un preşedinte la alt preşedinte scriindu-i o scrisoare lui Joe Biden, chiar dacă a renunţat la alte tradiţii, cum ar fi participarea la învestirea lui Biden.

Istoria şi politica s-au împletit acum pentru a-l pune pe preşedintele Biden în poziţia unică de a-i scrie o scrisoare - dacă va dori - lui Trump, succesorul său şi totodată predecesorul care lăsase un bilet pentru el.

Citește și
Joe Biden, președintele SUA
Joe Biden, despre acordul dintre Israel și Hamas: „Au fost printre cele mai dure negocieri în care am fost implicat vreodată”

„Va fi prima dată când un preşedinte care a primit o scrisoare de la un preşedinte care îşi încheia mandatul ar putea foarte bine să scrie, la rândul lui, o scrisoare aceleiaşi persoane, care este viitorul preşedinte”, remarcă Mark Updegrove, preşedinte şi CEO al Fundaţiei LBJ, citat de Associated Press.

Când Donald Trump îşi va prelua luni funcţia, va fi primul preşedinte care va avea două mandate neconsecutive de la Grover Cleveland, la sfârşitul anilor 1800 - când tradiţia de a scrie scrisori succesorului nu exista.

„Deci, aceasta este o situaţie extrem de neobişnuită, aşa cum sunt multe lucruri în Washingtonul zilelor noastre cu Donald John Trump”, a declarat Updegrove.

Cum a început tradiţia unui mesaj scris lăsat succesorului

Republicanul Reagan a fost inspirat să îi scrie lui George H.W. Bush, care îi devenise un prieten în timpul parteneriatului lor de opt ani, spune Updegrove. El a ales o foaie deosebită, ilustrată de desenatoarea Sandra Boynton cu un elefant - mascota Partidului Republican - înconjurat de curcani şi fraza: „Nu lăsa curcanii să te doboare”.

„Dragă George”, a scris cel de-al 40-lea preşedinte în ianuarie 1989, deschizând biletul de două paragrafe. „Vei avea momente când vei dori să foloseşti această hârtie specială. Ei bine, dă-i drumul”.

Reagan i-a mai spus lui Bush că preţuieşte amintirile pe care le au împreună şi îi doreşte „toate cele bune”.

A încheiat cu: „Îmi vor lipsi prânzurile noastre de joi” şi a semnat: „Ron”.

Tradiţia a fost continuată, a spus Updegrove, atunci când Bush tatăl a predat preşedinţia, după un mandat, după ce a fost învins de democratul Bill Clinton în alegerile din 1992. Bush şi-a folosit biletul pentru a-i ura lui Clinton „multă fericire aici”, la Casa Albă. El l-a avertizat apoi că vor veni vremuri grele, care vor fi făcute dificile de criticile pe care Clinton le va considera nedrepte, şi l-a sfătuit pe cel care l-a învins în alegeri să nu se lase descurajat de critici sau împins de ele „în afara cursului”.

„Succesul tău acum este succesul ţării noastre. Te susţin deplin”, i-a scris Bush tatăl lui Clinton.

„Este doar o reflectare foarte bipartizană şi autentică, cred eu, a caracterului lui George H.W. Bush”, a comentat Matthew Costello, ofiţer şef pentru educaţie la Asociaţia Istorică a Casei Albe, în timpul unui program online despre tradiţiile inaugurale.

De la Clinton până la Obama

La sfârşitul celor două mandate ale sale, Clinton i-a spus tânărului Bush, succesorul său, că viitorul preşedinte se îmbarcă în „cea mai mare aventură, cu cea mai mare onoare care i se poate face unui cetăţean american” şi i-a urat „succes şi multă fericire”.

„Sarcinile pe care le purtaţi acum sunt mari, dar adesea exagerate. Bucuria pură de a face ceea ce crezi că este corect este inexprimabilă”, i-a scris Clinton.

Opt ani mai târziu, Bush jr. l-a felicitat pe Obama pentru deschiderea unui „capitol fantastic în viaţa” sa, dar l-a avertizat cu privire la momentele dificile care vor urma, cu critici care „vă vor turba” şi „prieteni” care vor dezamăgi. „Dar, veţi avea un Dumnezeu Atotputernic care să vă mângâie, o familie care vă iubeşte şi o ţară care trage pentru dumneavoastră, inclusiv eu”, i-a transmis George W. Bush după două mandate în care s-a confruntat cu cel mai crunt eveniment din istoria recentă a SUA - atentatele de la 11 septembrie 2002.

Obama, la rândul său, care a făcut o campanie viguroasă împotriva lui Trump în 2016, l-a felicitat pentru o „candidatură remarcabilă” şi a oferit câteva reflecţii din cei opt ani de mandat. El i-a spus lui Trump că au fost amândoi binecuvântaţi cu noroc, că leadership-ul american „este cu adevărat indispensabil” în lume, că sunt „gardienii” instituţiilor şi tradiţiilor democratice şi că familia şi prietenii îl vor ajuta să treacă peste „inevitabilele momente dificile”.

„Milioane de oameni şi-au pus speranţele în dumneavoastră, iar noi toţi, indiferent de partid, ar trebui să sperăm la o prosperitate şi o securitate sporite în timpul mandatului dumneavoastră”, i-a scris Obama lui Trump.

Scrisoarea lui Trump către Biden

Ce scria în scrisoare? Aproape nimeni nu ştie, deoarece scrisoarea nu a fost împărtăşită cu publicul.

Biden a arătat nota unor membri ai personalului său după învestirea sa din 2021, dar nu a lăsat pe nimeni să o citească. Alţii au descris mesajul lui Trump ca fiind unul lung şi scris de mână, iar Biden ar fi fost surprins de cât de respectuoasă i s-a părut scrisoarea, dată fiind animozitatea dintre ei.

Întrebat despre bilet mai târziu în acea zi, Biden a spus că este o „scrisoare foarte generoasă”, dar o consideră privată şi a spus că nu va discuta despre ea până când nu va avea ocazia să vorbească cu Trump.

Trump a spus că în opinia sa, ţine de Biden să împărtăşească sau nu scrisoarea. „A fost o notă drăguţă”, a spus el în timpul unui interviu în septembrie 2023 în emisiunea „Meet the Press” de la NBC, adăugând: „Mi-a luat mult timp să mă gândesc la ea”.

Va răspunde Biden?

Este de aşteptat ca Biden să-i lase un mesaj, la rândul său, lui Trump, ca o persoană care respectă tradiţiile şi instituţiile politice. Dar secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a lăsat deschisă posibilitatea şi ca el să nu o facă. „Asta va depinde de preşedinte”, a declarat Jean-Pierre reporterilor săptămâna aceasta. „Este o întrebare bună. Şi eu sunt curioasă”, a mărturisit ea.

Scrierea unei scrisori nu este obligatorie, dar este „bazată pe un precedent şi pe dorinţa oamenilor de a dori sau nu să păstreze o tradiţie”, a punctat Matthew Costello. El a spus că speră că Biden va continua tradiţia.

Unii preşedinţi anteriori au scris scrisori succesorilor lor, deşi nu în ziua învestirii şi nu întotdeauna cu gândul la felicitări, arată Costello.

Scrisorile anterioare erau adesea redactate împreună cu invitaţia de a vizita sau de a lua masa la Casa Albă sau pentru a transmite informaţii, ceea ce a făcut preşedintele John Adams într-o scrisoare din februarie 1801, pentru a-l informa pe viitorul preşedinte Thomas Jefferson cu privire la transport.

„Pentru a vă scuti de deranjul şi cheltuiala de a cumpăra cai şi trăsuri, care nu vor fi necesare, trebuie să vă informez că voi lăsa în grajdurile Statelor Unite şapte cai şi două trăsuri cu hamuri, proprietatea Statelor Unite”, a scris Adams. „Este posibil ca acestea să nu fie potrivite pentru dumneavoastră, dar cu siguranţă vă vor scuti de o cheltuială considerabilă, deoarece aparţin hergheliei Casei Prezidenţiale”, a scris Adams. „Am onoarea de a fi cu mare respect, domnule, cel mai supus şi umil servitor al dvs”, a încheiat Adams.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
Citește și...
Statele Unite au investit în secret un miliard și jumătate de dolari în producția de drone în Ucraina
Statele Unite au investit în secret un miliard și jumătate de dolari în producția de drone în Ucraina

Pe 16 ianuarie, istrația președintelui american Joe Biden a desecretizat ultima parte a documentelor privind asistența militară acordată Ucrainei - acestea se referă la un program secret de sprijinire a producției de drone, scrie The New York Times.

Joe Biden, despre acordul dintre Israel și Hamas: „Au fost printre cele mai dure negocieri în care am fost implicat vreodată”
Joe Biden, despre acordul dintre Israel și Hamas: „Au fost printre cele mai dure negocieri în care am fost implicat vreodată”

Emoții în Israel și Fâșia Gaza, după ce acordul anunțat miercuri seară de Statele Unite și Qatar întâmpină noi obstacole. Guvernul israelian a amânat confirmarea oficială a înțelegerii după ce Hamas ar fi formulat alte condiții.

Joe Biden a ținut ultimul său discurs în calitate de președinte al SUA pe un ton foarte sumbru:
Joe Biden a ținut ultimul său discurs în calitate de președinte al SUA pe un ton foarte sumbru: "Vreau să avertizez ţara”

Într-un discurs sumbru de rămas-bun, preşedintele în exerciţiu al SUA Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea că America va cădea în mâinile unei "oligarhii".

Avertismentul lansat de Joe Biden înaintea învestirii lui Donald Trump: „Este în joc sufletul Americii”
Avertismentul lansat de Joe Biden înaintea învestirii lui Donald Trump: „Este în joc sufletul Americii”

"Este în joc sufletul Americii", a avertizat Joe Biden într-un mesaj adresat americanilor şi în care vorbeşte despre mândria datoriei împlinite şi îndeamnă la vigilenţă înainte de revenirea lui Donald Tump la putere, informează AFP.

Consilierii de securitate ai lui Biden şi Trump s-au întâlnit pentru „a-şi preda ştafeta” într-un transfer pașnic de putere
Consilierii de securitate ai lui Biden şi Trump s-au întâlnit pentru „a-şi preda ştafeta” într-un transfer pașnic de putere

Consilierii în materie de securitate ai preşedintelui american Joe Biden şi ai preşedintelui ales Donald Trump şi-au lăsat deoparte, marţi, divergenţele pentru un eveniment simbolic de „predare a ştafetei”, relatează Reuters.

Recomandări
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite

Avem un președinte ales de majoritatea celor care s-au prezentat la urne, însă după alegeri am rămas cu o Românie mai divizată ca oricând. Un studiu independent dezvăluie cele două electorate care au polarizat societatea românească.

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție
Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Ministrul Transporturilor a verificat un lot din secțiunea Ploiești- Buzău.

Ministrul Educaţiei: Mi-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie
Ministrul Educaţiei: Mi-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat, joi seară, că i-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie şi să rămână cu rol informativ.