Primele reacţii după moartea Papei Francisc. Liderii lumii au transmis mesaje emoționante. „Zi tristă pentru creştinătate”

×
Codul embed a fost copiat

Şefi de state şi de guvern din toate colţurile lumii au reacţionat imediat după anunţul morţii papei Francisc, la vârsta de 88 de ani, agenţia de presă Presse consemnând primele reacţii.  

Papa Francisc, liderul lumii catolice, a "ispirat milioane de persoane şi dincolo de Biserica Catolică prin umilinţa şi iubirea sa atât de pură pentru cei nevoiaşi", a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

reactii Papa Francisc

Papa Francisc se afla în convalescenţă după pneumonia gravă de care a suferit recent. Papa Francisc s-a stins în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani. 

Procesul de alegere a unui nou papă are loc, de regulă, la un interval de 15 până la 20 de zile după moartea unui pontif.

Citește și
papa francisc
Cine a fost Papa Francisc. Suveranul Pontif a condus Biserica Catolică timp de 12 ani. GALERIE FOTO

Reacții internaționale după moartea Papei Francisc

"Gândurile mele sunt alături de toţi cei care resimt această profundă pierdere", a adăugat pe reţeaua X şefa executivului european, exprimându-şi dorinţa ca moştenirea Suveranului Pontif argentinian "să continue să ne ghideze pe toţi spre o lume mai dreaptă, mai paşnică şi mai plină de compasiune".

Preşedintele z Emmanuel Macron a adus la rândul său un omagiu papei Francisc, un om care "a fost întotdeauna alături de cei mai vulnerabili şi mai fragili", adresând totodată "condoleanţele cele mai sincere catolicilor din lumea întreagă".

reactii Papa Francisc

Preşedintele z, aflat în deplasare la Mayotte, a evidenţiat "vocaţia unui om care s-a bătut întreaga sa viaţă pentru mai multă dreptate şi pentru o anumită idee de umanitate, o umanitate fraternă". El a exprimat "marea durere împărtăşită în Franţa şi pe întreaga planetă", după anunţul decesului papei Francisc.

Papa Francisc a fost un om cu o credinţă profundă, un om al păcii şi de o compasiune infinită, a transmis preşedintele Israelului, Isaac Herzog. "El acorda, pe bună dreptate, o mare importanţă întăririi legăturilor cu lumea evreiască şi promovării dialogului interreligios drept calea spre o mai bună înţelegere şi respect reciproc", a subliniat Herzog într-un mesaj difuzat de purtătorul de cuvânt al preşedinţiei israeliene.

Cancelarul german desemnat Friedrich Merz şi-a exprimat luni "profunda tristeţe" după moartea papei Francisc, omagiind memoria unui om "ghidat de umilinţă şi credinţa în mila lui Dumnezeu". Papa Francisc "va rămâne în amintirea noastră prin angajamentul său neobosit faţă de cei mai vulnerabili membri ai societăţii, pentru dreptate şi reconciliere", a mai scris cancelarul desemnat pe platforma X.

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a declarat luni întristat de moartea papei Francisc, salutând angajamentul acestuia "pentru pace, justiţie socială şi cei mai vulnerabili" într-un mesaj difuzat pe reţeaua X. El lasă o "moştenire profundă. Odihnească-se în pace!", a adăugat el.

Papa Francisc a fost apărătorul celor "săraci" şi al celor "oprimaţi", a afirmat premierul irlandez Micheal Martin.

Papa Francisc a fost un mare lider spiritual, un avocat neobosit pentru pace, iar moştenirea sa va rămâne, a declarat preşedinta Confederaţiei elveţiene, Karin Keller-Sutter, citată de Reuters.

Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi-a exprimat dorinţa ca ideile papei Francisc să continue "să ne ghideze spre un viitor al speranţei", în pofida contextului internaţional şi a numeroaselor conflicte.

"Era plin de compasiune profundă. Îi păsa de marile provocări mondiale ale epocii noastre- migraţia, schimbarea climatică, inegalităţile, pacea- precum şi de luptele de zi cu zi ale fiecăruia", a continuat fostul premier portughez, care conduce forul reprezentând cele 27 de state membre ale UE.

La fel ca lideri din lumea întreagă, şefa diplomaţiei europene Kaja Kallas s-a declarat profund întristată de decesul Suveranului Pontif de origine argentiniană. "În cursul recentei noastre întâlniri la Roma, i-am mulţumit papei Francisc pentru leadershipul său puternic în ceea ce priveşte protejarea celor mai vulnerabili şi apărarea demnităţii umane", a scris ea pe X.

Liderul interimar al Bisericii Anglicane, Stephen Cottrell, a salutat ''dorinţa'' papei Francisc, decedat luni dimineaţă, ''de a conduce şi a construi Biserica într-o manieră nouă'', informează AFP.

Stephen Cottrell, arhiepiscop de York şi liderul spiritual interimar al anglicanilor din ianuarie, a subliniat, într-un comunicat publicat pe reţeaua X, ''dragostea'' lui Francisc pentru migranţi, ''profunda sa compasiune pentru binele planetei'', precum şi ''dorinţa sa de a conduce şi a construi Biserica într-o manieră nouă''.

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a deplâns luni moartea Papei Francisc şi a subliniat "dedicarea acestuia pentru pace", potrivit EFE.

"Deplângem dispariţia Sanctităţii Sale Papa Francisc în această dimineaţă. Dedicarea sa pentru pace şi compasiune a fost o inspiraţie pentru milioane de oameni", a declarat Rutte pe reţelele de socializare.

Politicianul olandez a transmis "cele mai profunde condoleanţe" ale Alianţei Nord-Atlantice "comunităţii catolice şi tuturor celor care au fost influenţaţi de umanitatea sa".

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a afirmat - într-un mesaj pe reţeaua de socializare X - că papa Francisc a cerut lumii, încă o dată, curajul "de a schimba cursul" actual al societăţii.

 

"Papa Francisc s-a întors în Casa Tatălui. Suntem profund întristaţi de această veste, pentru că ne lasă un mare om şi un mare păstor", a scris Meloni, care s-a întâlnit cu papa Francisc în mai multe ocazii, atât în interiorul, cât şi în afara Vaticanului.

De altfel, premierul italian a declarat: "Am avut privilegiul de a mă bucura de prietenia sa, de sfaturile şi de învăţăturile sale, care nu au lipsit niciodată, nici măcar în momente de încercare şi suferinţă".

"În meditaţiile despre Drumul Crucii, el ne-a amintit de puterea darului, care face ca totul să înflorească din nou şi este capabil să reconcilieze ceea ce în ochii omului este ireconciliabil. Şi a cerut lumii, încă o dată, curajul de a schimba cursul, de a merge pe o cale care 'nu distruge, ci cultivă, repară, protejează''', a adăugat ea.

Meloni a asigurat: "Vom merge în această direcţie, pentru a căuta calea păcii, a urmări binele comun şi a construi o societate mai dreaptă şi mai echitabilă. Învăţăturile şi moştenirea sa nu vor fi pierdute. Îl elogiem pe Sfântul Părinte cu o inimă plină de tristeţe, dar ştim că acum se află în pacea Domnului". 

Patriarhia Latină a Ierusalimului, reprezentanta Bisericii Catolice în Ţara Sfântă, şi-a exprimat condoleanţele în urma decesului de luni dimineaţă al Papei Francisc, anunţat cu puţin timp înainte de Vatican, transmite EFE.

"Preafericirea Sa Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul latin al Ierusalimului, şi toţi episcopii, clericii şi credincioşii din Ţara Sfântă oferă cele mai profunde condoleanţe întregii Biserici pentru moartea Sfântului Părinte Papa Francisc. Fie ca Dumnezeu să-l primească în împărăţia şi gloria sa", se arată în textul dat publicităţii de Patriarhie.

Reacțiile liderilor politici din România

Moartea Papei Francisc a stârnit un val de emoție și reacții și din partea liderilor religioși și politici din România.

Papa Francisc a fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate, a transmis luni preşedintele interimar .

"Am aflat cu profundă tristeţe despre trecerea la cele veşnice a Sanctităţii Sale, Papa Francisc. În aceste momente de doliu şi durere, transmit sincere condoleanţe credincioşilor catolici din România şi din întreaga lume, precum şi tuturor celor pentru care Papa Francisc a fost un far spiritual şi o sursă de speranţă. A fost un simbol al smereniei, al compasiunii şi al angajamentului neobosit pentru pace şi dreptate", a scris Bolojan pe Facebook.

El a menţionat că Papa Francisc a fost şi "un prieten apropiat al poporului român, pe care l-a preţuit pentru profunzimea credinţei şi a spiritului său".

Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale, afirmă premierul Marcel Ciolacu după anunţul privind decesul Suveranului Pontif.

”Zi tristă pentru creştinătate, la începutul Săptămânii Luminate. Papa Francisc rămâne pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de confesiune, apărătorul neobosit al păcii, al semenilor aflaţi în suferinţă şi al comuniunii spirituale!”, scrie Ciolacu.

El aminteşte că a fost privilegiat să-l întâlnească anul trecut la Vatican şi să-i mulţumească pentru sprijinul oferit comunităţii româneşti din Italia. ”Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină!”, afirmă Ciolacu.

Papa Francisc a creat punţi între popoare şi ne-a învăţat că pacea este mai importantă decât orgoliul şi puterea, afirmă primarul Capitalei Nicuşor Dan după anunţul privind decesul Suveranului Pontif.

”Cu profundă tristeţe am aflat vestea trecerii la cele veşnice a Sanctităţii Sale Papa Francisc. A fost un lider spiritual remarcabil, un simbol al compasiunii, un model de bunătate, modestie şi înţelepciune”, scrie edilul într-o postare pe Facebook.

Părintele catolic Francisc Doboş spune că moartea Papei Francisc nu e un moment trist, chiar dacă, în mod normal, este un moment de doliu, dar nu neapărat trist, fiind în această dimensiune a Învierii lui Hristos. Papa Francisc a rămas mereu acelaşi om direct, deschis, generos şi apropiat de oameni.

„Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru toată prezenţa, slujirea, şi toată dăruirea de care am avut parte prin păstorirea Papei Francisc. Acum nu facem altceva decât să ne rugăm. Nu e un moment trist. Pentru cine crede cu adevărat, mai ales că suntem în zilele de Paşte, nu este neapărat un moment trist. Normal că este de doliu, dar fiind în această dimensiune a Învierii Lui Hristos, moartea nu este ultimul cuvânt, ci Învierea”, afirmă părintele Francisc Doboş.

Amintind de vizita Papei Francisc în România, părintele Doboş a spus că în toate zilele în care a fost prin ţara noastră, Suveranul Pontif a fost „de un firesc pe care nu-l găseşti la oameni importanţi atât de uşor”.

„A fost de o apropiere, de o căldură şi de o umanitate care nu au dispărut odată cu funcţia sau cu slujirea în Scaunul Sfântului Petru, ca Papă, ca Episcop al Romei, ci a rămas acelaşi om direct, deschis şi generos. Şi apropiat de oameni. A coborât, practic, în mijlocul lor. Nu că ceilalţi nu ar fi făcut-o, dimpotrivă, dar fiecare cu temperamentul, cu istoria, cu apropierea. Faptul că a trăit toată viaţa aproape de oameni, în mijlocul lor şi în mod special în mijlocul celor nevoiaşi, că s-a ocupat de cei defavorizaţi, chiar şi la Buenos Aires şi pe unde a slujit în timpul vieţii, l-a adus aproape de oricine, de orice persoană”, a declarat părintele Doboş la un post TV.

Potrivit părintelui catolic, Papa Francisc a câştigat inimile multora, nu doar ale credincioşilor, ale multor oameni de bunăvoinţă, indiferent de confesiune.

Referitor la repetatul îndemn al Papei Francisc „să mergem împreună”, să fim împreună, părintele Francisc Doboş a spus că avem nevoie să recuperăm unitatea, nu doar între creştini, în special acum, în „vremuri complicate şi pline de conflicte armate şi de războaie”, în care „fiecare crede că deţine întreaga omenire şi vrea să fie stăpân pe bucata de tort a vecinului”.

„Avem nevoie de această unitate la care ne îndeamnă Papa şi de a merge împreună fără să ne mai punem piedică sau să credem că numai noi ne mântuim sau că numai noi avem dreptate. Avem puncte de vedere, avem istorii diferite, avem aşteptări diferite, dar cât de important să avem mentori, aş îndrăzni să spun profeţi. Până la urmă, şi Papa a devenit profet pentru mulţi atunci aducându-ne aminte, practic, de Cuvântul lui Dumnezeu şi de Îndemnul lui Hristos, care a murit ca noi să trăim, dar putem constata că noi ajungem să ne ucidem ca să scăpăm. Şi nu scapă nimeni viu. Doar moartea din iubire aduce viaţă şi aduce veşnicie în sufletele şi în vieţile altor oameni. E important să conştientizăm toate aceste aspecte şi toată bogăţia pe care ne-o lasă Sfântul Părinte, prin trăirea, prin cuvântul lui, prin slujirea lui”, a mai spus părintele Francisc Doboş.

Plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc în conştiinţa unei lumi tulburate, dar şi o moştenire spirituală uriaşă, afirmă Crin Antonescu, după anunţul privind decesul Suveranului Pontif.

”Plecarea Papei Francisc lasă un gol adânc în conştiinţa unei lumi tulburate, dar şi o moştenire spirituală uriaşă. A fost un lider care a vorbit inimii, nu numai raţiunii. Un om al credinţei, al păcii şi al curajului moral. Ne-a lăsat toate aceste daruri nouă, tuturor celor care vom dori să le folosim pentru o lume mai bună, aici, pe pământ. Dumnezeu să-l odihnească în lumină veşnică!”, scrie Antonescu pe Facebook.

Papa Francisc a fost şi rămâne un reper într-o lume zbuciumată şi reprezintă un exemplu de determinare şi de sacrificiu, de bunătate şi înţelegere a celui de lângă noi, de apropiere către ceea ce pare diferit, a transmis preşedinta USR, Elena Lasconi.

"Mesajele lui recente şi exemplele personale prin care a încercat să ne arate că Biserica poate şi trebuie să se adapteze vremurilor în care trăim, că noi, femeile, merităm apreciere şi respect rămân un punct de sprijin pentru momentele în care simţim că ne pierdem încrederea", a scris Elena Lasconi, luni, pe Facebook.

Ea i-a îndemnat pe oameni să nu îi risipească lecţiile de toleranţă, înţelegere şi respect reciproc.

"'Când femeile preiau leadership-ul, lucrurile merg bine!', spunea acum câteva zile Papa Francisc, cunoscut drept 'Papa poporului', în scurta sa declaraţie după externare. Să nu-i uităm vorbele, să avem încredere în puterea noastră şi să nu-i risipim lecţiile de toleranţă, înţelegere şi respect reciproc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a adăugat Elena Lasconi.

Papa Francisc reprezintă o personalitate a creştinătăţii contemporane, Pontificatul său lăsând o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice, a transmis Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel.

"Am primit, cu adâncă tristeţe, vestea trecerii din această lume a Papei Francisc, o venerabilă şi bine-cunoscută personalitate a creştinătăţii contemporane, al cărui Pontificat lasă o amprentă profundă asupra istoriei recente a Bisericii Romano-Catolice. Împărtăşim durerea provocată de această pierdere şi adresăm condoleanţe întregii Biserici Romano-Catolice. Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Care este Învierea şi Viaţa (cf. Ioan 11, 25), să odihnească sufletul Papei Francisc în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi", se arată în mesajul Patriarhului BOR către Eminenţa Sa Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor, Vatican.

Papa Francisc a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne şi va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneţ, a transmis luni Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti, ÎPS Aurel Percă.

"Astăzi, în Lunea Paştelui, când sărbătorim Învierea Domnului nostru Isus Cristos, simbol al biruinţei vieţii asupra morţii şi al speranţei eterne, Sfântul Părinte Papa Francisc a trecut la Domnul, lăsând în urmă o moştenire impresionantă de caritate, milostivire şi dialog între popoare. Nu putem să nu ne gândim cum chiar ieri ne-a îndemnat, în mesajul 'Urbi et Orbi': 'Cristos a înviat! În acest anunţ e cuprins întregul sens al existenţei noastre, care nu este făcută pentru moarte, ci pentru viaţă. Paştele este sărbătoarea vieţii! Dumnezeu ne-a creat pentru viaţă şi vrea ca omenirea să se ridice iarăşi!'. Suntem binecuvântaţi că am fost contemporani cu un Pontif care a schimbat fundamental modul în care Biserica se raportează la provocările lumii moderne. Jorge Mario Bergoglio - Papa Francisc - va rămâne în istorie ca un reformator îndrăzneţ, un promotor neobosit al dialogului şi păcii şi, mai presus de toate, ca un păstor care şi-a condus turma prin exemplul personal de smerenie şi slujire", afirmă Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti.

ÎPS Aurel Percă menţionează că, în cei aproape 12 ani de pontificat, Papa Francisc şi-a trasat ca program aducerea Bisericii mai aproape de oameni, în special de cei marginalizaţi şi suferinzi. Alegerea numelui de Francisc, inspirat de Sfântul Francisc din Assisi, a reflectat angajamentul său profund faţă de săraci şi cei excluşi. Gesturile sale simbolice - de la spălarea picioarelor deţinuţilor şi migranţilor, până la îmbrăţişarea celor cu dizabilităţi severe - au arătat lumii că demnitatea umană transcende orice barieră socială sau fizică. Prin iniţiativele sale concrete de solidaritate cu cei aflaţi la periferia societăţii, Papa Francisc a dat exemplul că adevărata credinţă se manifestă în acţiuni, nu doar în cuvinte.

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti aminteşte de vizita istorică a Papei Francisc în România, din 31 mai - 2 iunie 2019, care rămâne un moment de referinţă în istoria relaţiilor dintre Biserica Catolică şi ţara noastră.

"Pentru Biserica Catolică din România, pontificatul Papei Francisc a fost marcat de momente istorice de o profundă semnificaţie spirituală. Beatificarea Fericitului martir Vladimir Ghika la Bucureşti (30 august 2013) şi cea a Fericitului Episcop martir Anton Durcovici la Iaşi (17 mai 2014) au adus în lumină mărturiile lor eroice de credinţă în faţa opresiunii regimului totalitarist comunist, oferind Bisericii noastre locale un model de sfinţenie pentru prezent. Tot Papa Francisc ne-a făcut darul beatificării celor şapte Episcopi martiri greco-catolici în 2019, chiar în timpul vizitei sale la Blaj (2 iunie 2019), ca recunoaştere supremă a jertfei lor pentru credinţă în timpul persecuţiei comuniste. O altă Fericită din România, Veronica Antal, a fost ridicată la cinstea altarelor tot în timpul pontificatului Papei Francisc (22 septembrie 2018)", a adăugat ÎPS Aurel Percă.

Papa Francisc a murit luni dimineaţă la vârsta de 88 de ani, a anunţat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit AFP şi Reuters.

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Catolice, avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei duble pneumonii.

Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă pe 13 martie 2013.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Partenera lui Radu Drăgușin i-a pus pe jar pe englezi! Ioana Stan a apărut în The Sun: ”Împărtășește frecvent imagini romantice”
FOTO Partenera lui Radu Drăgușin i-a pus pe jar pe englezi! Ioana Stan a apărut în The Sun: ”Împărtășește frecvent imagini romantice”
Citește și...
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani. Înmormântarea va avea loc peste nouă zile
Papa Francisc a murit în a doua zi de Paște, la vârsta de 88 de ani. Înmormântarea va avea loc peste nouă zile

Papa Francisc a murit luni dimineață, în a doua zi de Paște, a anunțat Vaticanul. Primul lider latino-american al Bisericii Catolice, avea 88 de ani şi supravieţuise recent unei duble pneumonii.

Cine a fost Papa Francisc. Suveranul Pontif a condus Biserica Catolică timp de 12 ani. GALERIE FOTO
Cine a fost Papa Francisc. Suveranul Pontif a condus Biserica Catolică timp de 12 ani. GALERIE FOTO

Papa Francisc, născut la Buenos Aires, în Argentina, la 17 decembrie 1936, ca Jorge Mario Bergoglio, a fost primul papă iezuit, primul papă din America, primul papă din emisfera sudică şi primul papă născut sau crescut în afara Europei.

Pentru prima dată în pontificat, Papa Francisc nu a oficiat slujba de Paște. Scurtul mesaj adresat credincioșilor, la Vatican
Pentru prima dată în pontificat, Papa Francisc nu a oficiat slujba de Paște. Scurtul mesaj adresat credincioșilor, la Vatican

La Vatican, Papa Francisc nu a ținut slujba de Paște, însă a venit în balconul Bazilicii Sfântul Petru și le-a urat credincioșilor un Paște Fericit.

JD Vance, întâlnire tensionată cu Papa Francisc în Duminica Paștelui, după o dispută pe tema migrației. Varianta oficială
JD Vance, întâlnire tensionată cu Papa Francisc în Duminica Paștelui, după o dispută pe tema migrației. Varianta oficială

Vicepreședintele american JD Vance s-a întâlnit pentru scurt timp cu Papa Francisc în Duminica Paștelui, în condițiile în care Suveranul Pontif se recuperează după o pneumonie.

Papa Francisc, încă în convalescenţă, nu a asistat la procesiunea anuală din Vinerea Mare de la Roma
Papa Francisc, încă în convalescenţă, nu a asistat la procesiunea anuală din Vinerea Mare de la Roma

Papa Francisc, care încă se recuperează după o dublă pneumonie, nu a participat vineri, pentru al treilea an la rând, la procesiunea anuală de la Colosseumul din Roma, unde au venit mii de credincioşi catolici, relatează Reuters.

Recomandări
”Minunea” de la Rădăuți. Așezământul care a salvat sute de copii abandonați: ”Dintotdeauna le-am cerut să stea cu capul sus”
”Minunea” de la Rădăuți. Așezământul care a salvat sute de copii abandonați: ”Dintotdeauna le-am cerut să stea cu capul sus”

Într-o Românie care își tot caută direcția, primim și o lecție care ne dă speranță. La „România, te iubesc!”, mergem în Așezământul pentru Copii „Sfântul Leontie”, din Rădăuți.  

Preşedintele ales merge în Polonia. Va participa la o manifestație alături de candidatul proeuropean la prezidenţiale
Preşedintele ales merge în Polonia. Va participa la o manifestație alături de candidatul proeuropean la prezidenţiale

Preşedintele ales Nicuşor Dan merge, duminică, în Polonia, unde va participa la marşul “Milionului de Inimi” alături de Rafał Trzaskowski, primarul Varşoviei, candidat pro european la alegerile prezidenţiale din Polonia şi unde va ţine şi un discurs.

De ce s-a enervat Donald Trump și a anunțat tarife de 50 % pentru UE: ”Este timpul să jucăm cum știu eu să joc”
De ce s-a enervat Donald Trump și a anunțat tarife de 50 % pentru UE: ”Este timpul să jucăm cum știu eu să joc”

”Suntem pregătiți, să ne apărăm" - i-au transmis oficialii de la Bruxelles președintelui american Donald Trump, care a amenințat că vă impune tarife vamale de 50 la sută pentru produsele europene, începând cu 1 iunie.