Pro-europeanul Trzaskowski vs naționalistul Nawrocki, în turul 2 pentru președinția Poloniei. Cum e privită România
Primarul liberal al Varșoviei, Rafał Trzaskowski, a obținut o victorie la limită - un avans mai puțin de un procent - în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Polonia.
Totul se va decide în finala de peste două săptămâni, când candidatul liberal se va confrunta cu istoricul conservator Karol Nawrocki.
Potrivit rezultatelor finale, primarul liberal al Varșoviei, care este și vicepreședinte al partidului centrist Platforma Civică, condus de premierul Donald Tusk, a obținut 31,3% din voturi.
Rafal Trzaskowski: ”Gata cu certurile! Gata cu țipetele! Eu vă ofer garanția unei conversații calme. Garantez colaborare cu guvernul, întrucât în aceste zile dificile, avem mare nevoie de cooperare. Avem nevoie de pace. Nu vă lăsați păcăliți de adversarul meu. Karol Nawrocki este un politician radical. El nu e precum Andrzej Duda. Rivalul meu promovează ideile radicale și agresivitatea”.
Rivalul său, istoricul conservator Karol Nawrocki, s-a clasat pe locul al doilea, cu 29,5% din voturi.
Karol Nawrocki: ”Nu voi permite ca siguranța femeilor și bărbaților polonezi să fie amenințată de migranți ilegali, nici ca viața noastră economică și economia să fie afectate prin introducerea monedei euro. Nu voi fi de acord cu semnarea de noi tratate ale Uniunii Europene și ca Polonia să-și piardă suveranitatea în atâtea domenii ale vieții sociale”.
Trzaskowski a promis că va colabora cu coaliția premierului Donald Tusk pentru a liberaliza legislația strictă privind avortul din Polonia și pentru a accelera reforma justiției, sistem considerat că a fost prea politizat de fosta guvernare condusă de Partidul Conservator.
Trzaskowski a obținut un scor mai slab decât prevedeau sondajele de opinie, care îl creditau cu un avans de 4 până la 6 procente.
Președintele Poloniei are, în general, puteri ceremoniale, însă poate respinge prin veto legislația adoptată de guvern. Iar coaliția lui Tusk nu deține o majoritate suficient de mare în parlament pentru a respinge un veto prezidențial.
”Alegerile din Polonia și cele din România sunt la fel de importante pentru NATO și Europa”
Rafal Trzaskowski: ”Eu voi fi președintele republicii care va avea grijă ca această accelerare să aibă loc, pentru a trage la răspundere Partidul Lege și Justiție pentru tot ce a făcut: încălcarea legii, furtul de bani”.
Premierul Donald Tusk nu a reușit să-și îndeplinească multe dintre promisiunile din campanie - în parte și pentru că președintele conservator în exercițiu, Andrzej Duda, a blocat unele legi. Însă au fost frământări și în interiorul coaliției, în special pe teme precum avortul și parteneriatele civile.
Karol Nawrocki: ”Trebuie să oprim marșul lui Donald Tusk către monocrație, iar în acest mare marș, în această mare mișcare socială, este loc pentru toți cei care spun: Polonia pe primul loc, polonezii pe primul loc. Trăiască Polonia, până la victorie!”.
Totul se decide în finala din 1 iunie - când polonezii vor trebui să aleagă dacă rămân pe calea pro-europeană ori se orientează către iratorii naţionalişti ai preşedintelui american Donald Trump.
Wojciech Przybylski, redactor-șef al Visegrad Insight: ”Alegerile din Polonia și cele din România sunt la fel de importante pentru NATO și Europa datorită poziționării lor geostrategice pe flancul estic al alianței NATO. Acum, am asigurat alegerile în România prin domnul (Nicușor) Dan, un candidat liberal, pro-UE și pro-NATO, care i-a marginalizat pe naționaliștii de extremă dreapta. Toate privirile sunt îndreptate spre Polonia, dar cele două alegeri sunt complet diferite din cauza demografiei, dinamicii și temelor ridicate în campanii”.