La granița dintre pace și război. Elevii polonezi învață la școală să tragă cu arma, la pregătirea militară
Cu un stat vecin agresor, pregătirea este esențială pentru supraviețuirea națiunii. Astăzi mergem în Polonia și Țările Baltice și discutăm despre cum se trăiește cu Rusia la granițe și cum se pregătesc atât autoritățile, cât și cetățenii.
În Polonia, educația militară a fost introdusă în programa școlară, iar în Lituania primarul capitalei Vilnius a făcut public un plan de evacuare a orașului. Ambele țări își fortifică masiv granițele cu obstacole fizice, garduri înalte și câmpuri de mine.
Am filmat o săptămână în Polonia și Lituania ca să înțelegem ce înseamnă să ai granițe cu Rusia și Belarus. Autoritățile le vorbesc deschis cetățenilor despre cum să se pregătească în cazul unei invazii. În Polonia, de anul acesta, educația militară este obligatorie în școli, inclusiv trasul cu arma. Iar în Lituania, autoritățile au făcut public un plan de evacuare a Capitalei. Anul trecut, agenții ruși au incendiat cel mai mare mall din Varșovia, iar în Vilnius au dat foc magazinului Ikea. Tot sabotorii ruși ar fi trimis scrisori de amenințare cu bombă în peste 1.000 de școli din Lituania. În această parte a lumii, pericolul este la câțiva metri de graniță.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Paul Angelescu, corespondent PROTV: „Această linie continuă, de doar 10 centimetri lățime, nu separă două sensuri opuse, separă două sisteme total opuse. Suntem pe granița dintre Rusia, acolo, la 50 de metri, și NATO. Adică Lituania în partea cealaltă. Suntem pe granița dintre dictatură și democrație, dintre război de agresiune și apărare colectivă. În partea cealaltă este unul dintre orașele de pe malul râului care separă Kaliningradul de Lituania. Cu siguranță, polițiștii de frontieră ruși sunt ochii pe noi. Același lucru se întâmplă și pe partea cealaltă. Poliția de Frontieră lituaniană monitorizează tot ce se întâmplă.”
Z și dinții de dragon
Pe un panou la intrarea în Rusia scrie mare: „Victoria va fi a noastră!”. Iar pe o casă de lângă este pictat, cât să se vadă de pe malul lituanian, simbolul Z, folosit de ruși în războiul cu Ucraina. În replică, lituanienii au arborat pe malul lor drapelul Ucrainei. Lituanienii au instalat la capătul podului obstacole din beton, denumite dinți de dragon. Rolul lor: să oprească, dacă va fi cazul, înaintarea tancurilor rusești.
Podul Reginei Louise mai poate fi traversat doar pe jos. Peste zece mii de lituanieni au și cetățenie rusă. Și mai mulți au rude sau prieteni în Rusia sau Belarus și... invers.
Cele trei țări baltice și Polonia se învecinează la vest cu enclava Kaliningrad, iar la est cu Rusia și Belarus. Zona cea mai sensibilă este coridorul Suwalki, o fâșie de pământ de doar 60 de kilometri dintre Kaliningrad și Belarus. Este singura legătură terestră dintre țările Baltice și Polonia, adică restul NATO și zone pe care, dacă o cucerește, Rusia prinde ca într-o menghină această regiune a Europei. Tomas Godliauskas este viceministrul lituanian al apărării. Spune că au început deja să se pregătească podurile pentru a fi aruncate în aer în cazul unei invazii. Au pus explozibili.
Suntem la 16 kilometri de granița cu Belarusul, în baza militară Rudninkai. Baza a fost trecută în conservare la sfârșitul războiului rece și redeschisă în 2022. Anul trecut a început un amplu proces de modernizare și extindere.
Paul Angelescu, corespondent PROTV: „Armata lituaniană a anunțat publicul că a început să gândească linii defensive pentru a apăra țara în cazul unei invazii. Suntem într-un parc de contramobilitate deschis anul acesta. Armata a început să investească masiv în obstacolele din fier sau beton armat pe care le prepoziționează în 27 de locații strategice alese pe întreg teritoriul Lituaniei, de unde le poate muta cu rapiditate către granițe, dacă este nevoie, pentru a stopa înaintarea tancurilor și a blindatelor în cazul unei invazii.
Mai multe detalii, în VIDEO