Ţările care vor introduce plăţi offline cu cardul. Care este motivul

Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca şi Estonia vor lansa sisteme de plăţi offline cu cardul, în ideea de a oferi o soluţie de rezervă în cazul în care conexiunile la internet sunt întrerupte.
Planurile vin în contextul în care regiunea Mării Baltice a suferit în ultimii ani mai multe avarii inexplicabile la infrastructura submarină esenţială, iar serviciile de informaţii occidentale au acuzat Rusia de acte de sabotaj.
"Probabilitatea unor perturbări majore a crescut din cauza schimbărilor în situaţia geopolitică globală. Este război în Europa, iar în jurul acestui război apar tot felul de influenţe hibride, care pot implica şi întreruperea conexiunilor", a declarat Valimaki, referindu-se la invazia rusească din Ucraina.
Oficialul finlandez a precizat că plăţile sunt o ţintă potenţială din cauza rolului lor esenţial în viaţa de zi cu zi.
Țările nordice se pregătesc pentru plăți offline în caz de criză
Datele furnizate de Banca Centrală arată că doar 10% dintre finlandezi folosesc numerar ca metodă principală de plată, ceea ce face ca ţara să fie extrem de dependentă de plăţile cu cardul.
"În condiţiile în care plăţile cu cardul necesită conexiuni internaţionale de date funcţionale, Finlanda trebuie să fie pregătită pentru întreruperi. Bineînţeles, multe alte ţări se află în aceeaşi situaţie", a spus Valimaki, adăugând că Norvegia, Suedia, Danemarca şi Estonia intenţionează, şi ele, să introducă plăţi offline cu cardul şi posibil şi alte ţări.
Valimaki a precizat că planurile sunt încă în faza de elaborare, dar plăţile offline pot implica utilizarea unor terminale care criptează şi stochează datele tranzacţiei până la restabilirea conexiunii la internet.
La rândul său, Banca Centrală a Suediei a informat că speră să pună la punct, până la 1 iulie 2026, un sistem care să permită suedezilor să facă plăţi offline cu cardul pentru bunuri esenţiale în caz de întreruperi de până la şapte zile.
De asemenea, Băncile Centrale din Norvegia şi Danemarca au anunţat că au lansat deja plăţi electronice offline pe care vor continua să le dezvolte.
Anul trecut, cea mai mare bancă din regiunea scandinavă, Nordea, a fost vizată de un atac fără precedent de tip denial of service (refuz de serviciu - n.r.), care a durat mai multe săptămâni şi a împiedicat în unele momente accesul clienţilor la conturile lor online.
Finlanda pregătește alternative la Visa și Mastercard
Întreaga Europă ar trebui să-şi reducă dependenţa de plăţile cu cardul, care în prezent se bazează puternic pe companiile americane Visa şi Mastercard, a apreciat Valimaki. "Nu putem exclude că într-o noapte cineva de pe Truth Social vine cu ideea de a utiliza plăţile ca instrument de presiune", a spus oficialul finlandez făcând referire la reţeaua socială pe care preşedintele SUA, Donald Trump postează multe din ideile sale.
Pentru a oferi o alternativă, Finlanda va introduce un sistem naţional de plăţi instant în câţiva ani, iar plăţile offline vor fi posibile pentru consumatori încă de anul viitor, a spus Valimaki.
"Am putea crede că avem opţiuni să plătim cu card de debit, credit sau cu Apple Pay, de exemplu, dar toate acestea funcţionează prin infrastructura Visa şi Mastercard", a subliniat Valimaki, făcând apel la diversificare.
Banca Centrală Europeană intenţionează să introducă un euro digital, care ar permite plăţi instant, dar Valimaki a spus că va fi nevoie de mai mulţi ani până când sistemul va fi pus la punct, chiar şi dacă a primit sprijinul politic necesar din partea tuturor ţărilor din zona euro.
Într-un alt demers pentru a proteja securitatea financiară, Finlanda va introduce şi un sistem naţional de conturi bancare de rezervă. Conform acestuia sistem, Autoritatea Naţională pentru Stabilitate Financiară va putea oferi finlandezilor acces la economiile lor chiar şi dacă banca lor va fi în imposibilitate de a funcţiona, a mai spus Valimaki.