Trump le-a spus liderilor europeni de ce Putin nu vrea să încheie războiul din Ucraina. Marea dorință a liderului Rusiei

Președintele SUA Donald Trump a recunoscut, luni, în cursul unei convorbiri telefonice cu liderii europeni, că Vladimir Putin nu este pregătit să încheie războiul din Ucraina, deoarece consideră că este învingător.
"Recunoașterea a fost ceea ce liderii europeni au crezut mult timp despre Putin, dar a fost prima dată când au auzit-o de la Trump. De asemenea, a fost în contradicție cu ceea ce Trump a spus adesea public, că el crede că Putin dorește cu adevărat pacea", titrează The Wall Street Journal, care citează trei persoane familiarizate cu detaliile conversației.
În ciuda acestui fapt, Trump nu a fost de acord cu cererile președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și ale liderilor europeni de a crește presiunea asupra Rusiei, notează Ukrainska Pravda.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Înaintea unei conversații de două ore cu Putin, duminică, 18 mai, Trump a avut o convorbire telefonică cu liderii europeni în cursul căreia a afirmat că ar putea impune sancțiuni în cazul în care Rusia refuză o încetare a focului.
Cu toate acestea, Trump și-a schimbat din nou poziția până luni și nu mai era pregătit să ia astfel de măsuri.
"Acesta nu este războiul meu. Ne-am încurcat în ceva în care nu ar fi trebuit să fim implicați", a declarat Trump jurnaliștilor după discuția cu Putin.
"Deși efortul nu a reușit în cele din urmă să îl determine pe Trump să facă acest lucru prin sancțiuni suplimentare, europenii au văzut unele avantaje ale rezultatului. Procesul a contribuit la clarificarea pentru toată lumea, inclusiv pentru Trump, a poziției lui Putin: el nu este dispus să oprească războiul în această etapă. Iar pentru europeni, a contribuit la sublinierea faptului că acum depinde în mare măsură de ei să sprijine Ucraina. Europenii nu cred că istrația Trump va opri exporturile de arme americane atât timp cât Europa sau Ucraina plătesc pentru ele."