UE şi-a prezentat foaia de parcurs pentru eliminarea treptată a importurilor de energie din Rusia

Foaia de parcurs REPowerEU, prezentată de Comisia Europeană, vizează eliminarea dependenței UE de energia rusă prin oprirea importurilor de gaze și petrol din Rusia, asigurând în același timp stabilitatea prețurilor la energie.
Această strategie include și renunțarea treptată la energia nucleară rusească, garantând aprovizionarea constantă cu energie în întreaga Uniune Europeană, informează un comunicat al Executivului comunitar.
În pofida progreselor semnificative în în cadrul planului REPowerEU și prin intermediul sancțiunilor de la invadarea Ucrainei de către Rusia, în 2024 UE a înregistrat o redresare a importurilor de gaze din Rusia. Prin urmare, sunt necesare acțiuni mai coordonate, deoarece dependența excesivă a UE de importurile de energie din Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Declarațiile oficiale ale liderilor UE
"Acum este momentul ca Europa să își întrerupă complet legăturile energetice cu un furnizor nefiabil. Iar energia care vine pe continentul nostru nu ar trebui să plătească pentru un război de agresiune împotriva Ucrainei. Datorăm acest lucru cetățenilor noștri, întreprinderilor noastre și curajoșilor noștri prieteni ucraineni", a declarat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, citată în comunicat.
Foaia de parcurs stabilește o eliminare treptată a petrolului, gazelor și energiei nucleare din Rusia de pe piețele UE, care va avea loc într-un mod coordonat și sigur pe măsură ce avansăm în tranziția noastră energetică. Măsurile au fost concepute pentru a menține securitatea aprovizionării cu energie a UE, limitând în același timp orice impact asupra prețurilor și piețelor.
"Mesajul către Rusia este clar: 'Nu veți mai șantaja statele noastre membre. Nu vor mai intra euro în cufărul tău de război. Gazul tău va fi interzis. Flota ta din umbră va fi oprită. Facem acest lucru pentru a ne menține securitatea. Dar este, de asemenea, un pas important spre a deveni independent din punct de vedere energetic. Producerea propriei noastre energii curate la prețuri accesibile în loc să importăm combustibili fosili scumpi'", a declarat comisarul pentru energie și locuințe, Dan Jorgensen.
Colaborarea între Comisia Europeană și statele membre
Foaia de parcurs va fi urmată de propuneri legislative din partea Comisiei luna viitoare. Comisia va colabora cu statele membre pentru a se asigura că eliminarea la nivelul UE a importurilor de energie din Rusia va fi treptată și bine coordonată în întreaga Uniune.
În ceea ce privește gazul, viitoarele propuneri vor îmbunătăți transparența, monitorizarea și trasabilitatea gazului rusesc pe piețele UE. În mod esențial, vor fi prevenite noi contracte cu furnizorii de gaze din Rusia (conducte și GNL), iar contractele spot existente vor fi oprite până la sfârșitul anului 2025.
Oprirea importurilor de gaz
Comisia va propune, de asemenea, oprirea tuturor importurilor rămase de gaze rusești până la sfârșitul anului 2027. În cadrul foii de parcurs, Comisia va prezenta, de asemenea, noi acțiuni pentru a aborda problema flotei din umbră a Rusiei care transportă petrol.
În ceea ce privește energia nucleară, propunerile care vor veni luna viitoare vor include măsuri privind importurile rusești de uraniu îmbogățit, precum și restricții privind noile contracte de aprovizionare semnate de Agenția de Aprovizionare a Euratom (ESA) pentru uraniu, uraniu îmbogățit și alte materiale nucleare provenite din Rusia.
Toate măsurile vor fi însoțite de eforturi continue de accelerare a tranziției energetice și de diversificare a aprovizionării cu energie, inclusiv prin agregarea cererii de gaze și printr-o mai bună utilizare a infrastructurii, pentru a elimina riscurile la adresa securității aprovizionării și a stabilității pieței, se mai arată în comunicat.