Vladimir Putin declară un „armistiţiu de Paşte” în războiul din Ucraina. Reacția lui Volodimir Zelenski
Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o încetare temporară a focului în Ucraina, cu ocazia Paştelui, de sâmbătă, ora 18:00 (Moscova), până luni, 21 aprilie, ora 00:00, relatează Reuters, EFE şi AFP.
„Ghidată de considerente umanitare, partea rusă declară un armistițiu de Paște astăzi, de la ora 18:00 (15.00 GMT), până la miezul nopții între duminică și luni (duminică, ora 21:00 GMT). Dau ordin ca toate acțiunile militare să înceteze în această perioadă”, a declarat Putin la Kremlin, într-o întâlnire cu șeful de Stat Major, generalul Valerii Gherasimov, conform imaginilor transmise de televiziunea rusă.
„Presupunem că Ucraina ne va urma exemplul. În același timp, trupele noastre ar trebui să fie pregătite să respingă orice posibilă încălcare a armistițiului și provocare din partea inamicului, orice acțiuni agresive”, a adăugat Putin.
La scurt timp după acest anunț, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că unități antiaeriene ucrainene respingeau sâmbătă un atac cu drone și că aceasta arată adevărata atitudine a Moscovei față de sărbătoarea de Paște și de viețile oamenilor, a transmis Reuters.
Tot sâmbătă, Putin i-a spus lui Gherasimov că Rusia salută eforturile depuse de SUA, China și țările BRICS pentru găsirea unei rezolvări pașnice a conflictului.
Reacția președintelui Zelenski
„În ceea ce priveşte următoarea încercare a lui Putin de a se juca cu viaţa oamenilor, o alertă aeriană este în vigoare acum în Ucraina. La ora 17:15, drone ruseşti de atac au fost reperate pe cerul nostru. Apărarea aeriană şi aviaţia ucraineană au început deja să lucreze pentru a ne apăra”, a anunţat şi preşedintele Volodimir Zelenski pe Telegram.
„Shahedurile (dronele - n.r.) de pe cerul nostru sunt adevărata atitudine a lui Putin faţă de Paşte şi faţă de viaţa oamenilor”, a adăugat Zelenski în primul său comentariu după anunţarea armistiţiului de Paşte de către Kremlin.
Ordin de încetare a focului și schimb de prizonieri
Ministerul rus al Apărării a declarat că a dat instrucțiuni de încetare a focului către toți comandanții din zona ”operațiunii militare speciale”.
Separat, ministerul a informat că Rusia și Ucraina au întreprins un schimb de prizonieri de război, câte 246 de fiecare parte. Schimbul a avut loc sâmbătă și a fost mediat de Emiratele Arabe Unite. De asemenea, „ca un gest de bunăvoință, 31 de prizonieri de război ucraineni răniți au fost transferați în schimbul a 15 militari ruși care aveau nevoie de îngrijire medicală urgentă”, a menționat ministerul rus.
Prizonierii de război ruși se află acum în Belarus, unde li se oferă îngrijire medicală și psihologică, și urmează să fie transferați în Rusia, a adăugat ministerul, citat de Reuters.
La rândul său, Volodimir Zelenski a anunțat că 277 de militari ucraineni au revenit din captivitate în urma celui recent schimb de prizonieri cu Rusia.
El a mulțumit Emiratelor pentru medierea acestui schimb și a precizat că 4.552 de ucraineni – militari și civili – au fost returnați de la începutul invaziei ruse în 2022.
Precedente ale unui armistițiu de Paște
Nu este prima dată când se propune un „armistiţiu de Paşte”, notează Sky News. În 2022, la doar câteva luni după ce Rusia şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina, a fost propus un armistiţiu între 21 şi 25 aprilie.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a fost cel care a propus armistiţiul temporar pentru „deschiderea unor coridoare umanitare” şi crearea condiţiilor „pentru ieşirea în siguranţă a tuturor civililor care doresc să părăsească zonele de confruntare”.
Cu toate acestea, acordul nu s-a materializat niciodată. În timp ce Ucraina a declarat că este de acord cu propunerea, Rusia a refuzat armistiţiul „pentru a nu le da o şansă naţionaliştilor de la Kiev”.
Adjunctul reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a calificat propunerea drept „nesinceră” şi a afirmat că aceasta le va „oferi soldaţilor ucraineni mai mult timp pentru a se regrupa şi a primi arme”.