„Vrei să-ți arăți puterea? Ești un bărbat puternic”: Mașinăria de recrutare a Rusia, activată în China prin social media

Clipurile video circulă pe rețelele sociale chineze. Unele sunt propagandă rusească realizată profesionist, cu bărbați „durii”; altele par mai degrabă reclame făcute de influenceri pentru o „vacanță de muncă”.
Există și capturi de ecran publicate de cetățeni obișnuiți care se pregătesc să părăsească China. Toate însă au un lucru în comun: promovează beneficiile de a deveni mercenar chinez în armata rusă, scrie The Guardian.
Marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că doi cetățeni chinezi au fost capturați în regiunea Donețk și a acuzat Moscova că încearcă să implice China „direct sau indirect” în conflict.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
O zi mai târziu, el a declarat că cei doi fac parte dintr-un grup de cel puțin 155 de chinezi aflați în serviciul armatei ruse. China susține că este neutră în conflict, deși liderul său, Xi Jinping, este un aliat declarat al președintelui rus Vladimir Putin, cu un „parteneriat fără limite” între cele două state.
Zelenski a cerut explicații Beijingului, acuzându-l că închide ochii la recrutările făcute de Rusia în rândul cetățenilor chinezi.
Se știe că Rusia a recrutat sau a încercat să recruteze mercenari străini – inclusiv din Coreea de Nord, Siria și Libia – în timpul conflictului. El a spus că Rusia își promovează campaniile de recrutare pe platforme chineze precum Douyin (versiunea chineză a TikTok), iar Beijingul este conștient de acest lucru.
Promovarea războiului
Numeroase videoclipuri de recrutare pot fi găsite ușor pe rețelele sociale chineze. Toate pun accent pe pachetul salarial oferit, care variază între 60.000 și 200.000 de yuani (aproximativ 7.000 – 22.000 de euro) ca bonus la semnare, și un salariu lunar de aproximativ 18.000 de yuani (2.000 de euro).
Un videoclip, vizionat de sute de mii de ori, pare a fi o reclamă oficială rusească cu subtitrări în chineză.
Arată bărbați caucazieni care renunță la joburile lor de zi cu zi pentru a merge la luptă și întreabă: „Vrei să-ți arăți puterea aici? Este acesta drumul pe care îl dorești? Ești un bărbat puternic – fii ca ei!”
Un alt clip popular este realizat de cineva care pretinde că a fost deja recrutat.
„Din cauza conflictului dintre Rusia și Ucraina, plec acolo după Anul Nou,” spunea acesta în decembrie, pe fundalul unor capturi de ecran cu informații despre cum se poate aplica.
Într-un alt videoclip, o influenceriță rusă se adresează celor peste 300.000 de urmăritori ai săi în limba mandarină, promovând beneficiile financiare ale înscrierii în armata rusă, inclusiv bonusuri, salarii lunare, locuință și servicii medicale sau pentru copii.
„Veți fi antrenați de instructori cu experiență, echipați cu cele mai bune echipamente profesionale,” spune ea.
„La Moscova, oricine are sub 60 de ani se poate înrola, indiferent dacă a servit într-o armată străină. Cetățenii străini și ruși se pot înscrie voluntar.”
Reacțiile la postările utilizatorilor chinezi care spun că se înrolează au fost variate. Unii întrebau cum pot participa sau dacă lipsa cunoștințelor de limba rusă reprezintă un obstacol. „Există o echipă în Shanxi? Mă înscriu. Am pașaportul pregătit și pot pleca oricând,” a scris un utilizator.