Dragoș Sprînceană, „emisarul” României în SUA, a declanșat o furtună politică la București. Se cere demisia lui Ciolacu
Cel care trebuia să deschidă o ușă pentru România, la Casa Albă, a declanșat un scandal monstru, care ar putea afecta politica externă a țării.
Dragoș Sprînceană, românul din America rugat de premierul Ciolacu să pună o vorbă bună pe lângă noua istrație americană, a declarat că Statele Unite ar trebui să ignore poziția pro-Uniunea Europeană și pro-Ucraina a țării noastre, pentru că avem un președinte interimar, care nu va mai conta într-o lună, o lună și jumătate. Poziția lui Sprînceană a declanșat o furtună politică la București, iar foarte multe voci cer demisia premierului.
Declarațiile lui Dragoș Sprînceană, făcute în direct la un post de știri, nu fac decât să decredibilizeze complet România, sunt de părere analiștii. Și se întâmplă într-un moment în care peste ocean țara noastră era privită deja cu neîncredere, după anularea alegerilor din toamnă.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Sprînceană, despre istrația americană
Dragoș Sprînceană: „Exact ce am spus istrației americane, i-am spus și domnului Ciolacu: istrația americană trebuie să înțeleagă și să ignore, pentru moment, mesajele României pro-Ucraina și pro-Franța, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta într-o lună sau o lună și jumătate. Trebuie să așteptăm să avem un președinte nou, o istrație stabilă în România și să reluăm legăturile bilaterale – de comunicare, economice, politice și strategice – după aceste alegeri. Acesta este, din punctul meu de vedere, mesajul cel mai inteligent și cel mai util pentru România. Și exact asta face Statele Unite acum, dacă observați."
Sprînceană îl atacă astfel pe președintele interimar Ilie Bolojan, care a reafirmat sprijinul țării noastre pentru Ucraina și Uniunea Europeană. În plus, în puținul timp petrecut la Cotroceni, a reușit să dezvolte o relație apropiată cu președintele Franței, Emmanuel Macron.
Dragoș Sprînceană: „Pur și simplu, direcția Statelor Unite către Ucraina este oprirea războiului. Domnul Bolojan a declarat public că își dorește să fie întotdeauna alături de Ucraina, orice ar fi. Orice ar fi înseamnă că facem exact ce spune Franța. Statele Unite sunt împotriva acestui lucru."
Același Sprînceană și-a exprimat, de altfel, în repetate rânduri, pe rețelele de socializare, pozițiile personale anti-UE și, mai ales, denigratoare la adresa președintelui Franței. Marcel Ciolacu s-a dezis astăzi de Sprînceană, deși vineri a povestit cum l-a ales.
Reacția premierului Marcel Ciolacu
Reporter: „V-ați așteptat la un astfel de discurs?”
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Nu... Repet, uitați-vă la declarațiile celorlalți membri ai istrației Trump și o să vedeți că acesta este discursul. Normal că Sprînceană face parte din acest anturaj, altfel nu ar fi stat la masă cu o asemenea personalitate, cu un asemenea reprezentant al SUA. Totuși, era la masă cu un fel de ministru de Interne al Statelor Unite. Nu cunoaștem opiniile lui Trump?”
Reporter: „Am înțeles. Și dvs. ați ales pe cineva care să fie...”
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Îmi cer scuze! Aș fi încercat cu Soroș, dar nu cred că l-ar fi acceptat Trump la discuții. Repet, eu am vorbit cu zeci de români. Mă abțin să le dau numele – unii dintre ei chiar vor ocupa anumite funcții în istrația Trump.”
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, îi ia apărarea premierului și spune că nu există niciun document din care să reiasă faptul că Sprînceană ar fi fost emisarul statului român.
Mircea Abrudean, președintele interimar al Senatului: „Domnul Sprînceană nu este emisarul statului român. Nu există un astfel de emisar. Domnul Sprînceană este membru al diasporei, care, înțelegem, a încercat să facă un lobby pentru România prin canalele pe care le are la dispoziție, dar, în niciun caz, nu reprezintă poziția statului român. Nu am semnale că a existat un emisar oficial al statului român, care să fi angajat poziția României.”
Prof. Corneliu Bjola, profesor de diplomație digitală la Universitatea Oxford: „Vulnerabilizează politica externă a României, și de ce face acest lucru, pentru că ce-a spus dl Sprînceană este că ceea ce încearcă președintele interimar Bolojan în momentul de față să facă nu contează. Este opinia dlui Sprînceană, este opinia dlui Ciolacu, aici intervine această stare de confuzie pe care am încercat și eu să o descifrez, dacă dânsul are mandat și nu sunt complet convins că dânsul înțelege diferența.”
Într-un mesaj transmis luni Știrilor Pro TV, Dragoș Sprînceană a precizat că: „Nu este în puterea mea să fac miracole în privința Visa Waiver. Eu doar încerc să deschid anumite căi de comunicare care altfel ar dura luni de zile. Luptăm cu toții pentru țara noastră și ajutăm dacă ni se cere indiferent de culorile politice, dacă chiar ne iubim țara. În rest, depinde de Guvernul României ce face mai departe.”
După declarațiile lui Sprînceană, Nicușor Dan și Elena Lasconi au cerut demisia premierului.