Pensiile speciale de 5.200 de lei pentru primari, aprobate in Parlament. Ce au ignorat deputatii cand au semnat documentul
Primarii si sefii de consilii judetene se vor bucura de pensii speciale. Dupa ce si-au asigurat lor o batranete fara griji, parlamentarii sunt atenti acum si cu colegii de partid din istratia locala.
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis ca, de la 1 ianuarie 2017, un primar poate incasa pana la 5.200 de lei lunar. Suma se adauga pensiei pentru limita de varsta. Iar sursa de finantare pentru aceste pensii speciale va fi bugetul local.
In prag de campanie electorala, parlamentarii i-au rasplatit pe primari si pe sefii de consilii judetene cu asa-numitele pensii speciale.
Florin Iordache, deputat PSD: "Poate primi aceasta indemnizatie daca indeplineste conditiile de varsta si este pensionat potrivit legii, deci nu este pensionat cu pensie publica sau anticipat. Daca a fost condamnat pentru fapte de coruptie in perioada mandatului, nu poate primi aceasta indemnizatie.''
Politicienii si-ar fi dorit de multa vreme ca legea sa fie in vigoare, numai ca judecatorii de la Curtea Constitutionala le-au dat planurile peste cap. In ianuarie, anul acesta, legea a fost declarata neconstitutionala.
Si in forma veche, dar si in cea votata joi, alesii locali ar putea primi pensii speciale, care pornesc de la 1.500 de lei, dar pot ajunge pana la 5.200 de lei. Banii se vor cumula cu pensia pentru limita de varsta.
Concret, primarul unei comune poate castiga, dupa ce implineste 65 de ani, un supliment la pensie de aproximativ 1.500 de lei, iar un edil care a condus Bucurestiul timp de 3 mandate poate ajunge la aproximativ 5.200 de lei. Presedintii de consilii judetene, dupa patru ani de mandat, ar primi aproximativ 1.300 de lei.
Modificarea adusa legii fata de forma declarata neconstitutionala vizeaza sursa de finantare a acestor pensii speciale. Daca initial acestea ar fi trebuit platite de Ministerul Dezvoltarii, acum au fost indicate bugetele locale.
Parlamentarii ignora insa faptul ca multe primarii din tara sunt finantate de la bugetul de stat, pentru ca nu reusesc sa se autofinanteze din taxe si impozite.