Preşedintele Ilie Bolojan îl contrazice pe Traian Băsescu în privința FMI: ”Ar însemna că am ajuns cu spatele la zid”

Preşedintele interimar Ilie Bolojan este de părere că România ar trebui să evite situaţia de a ajunge să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Precizările au fost făcute într-o conferinţă de presă, miercuri, la Palatul Cotroceni, după ce Bolojan a fost întrebat dacă susţine punctul de vedere al fostului preşedinte Traian Băsescu privind necesitatea unui astfel de acord.
"Pentru ţara noastră este bine să evităm o astfel de situaţie, pentru că asta ar însemna că am ajuns cu spatele la zid. E bine ca cei care deţin funcţii de răspundere să lucreze în aşa fel încât să nu ajungem cu spatele la zid, pentru că asta înseamnă costuri mai mari, dificultăţi mai mari şi cred că avem această capacitate, oameni raţionali, să vedem ceea ce se întâmplă şi să luăm măsurile la timp", a spus Bolojan.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a declarat pentru ȘtirileProTV.ro că este de părere că România ar trebui să ceară sprijinul Fondului Monetar Internațional, deoarece ar beneficia de anumite avantaje.
El a is că în perioadele preelectorale nu există "apetenţă" pentru corecţii bugetare, dar a subliniat că astfel de măsuri trebuiau luate "la timp", în anii trecuţi.
"Atunci când eşti pe o funcţie publică, nu faci ceea ce dă bine, ci faci ceea ce trebuie. Dar e adevărat că, în acelaşi timp, nimeni, în perioade preelectorale, nu are apetenţa, în nicio ţară, să ia măsuri de corecţii bugetare. Dacă nu recunoaştem aceste lucruri, înseamnă că suntem ipocriţi. Dar asta nu înseamnă că nu trebuia să luăm la timp, anii trecuţi, de exemplu", a precizat Bolojan.
Ce soluții vede Bolojan pentru criza bugetară
Preşedintele interimar a pledat pentru reducerea cheltuielilor "ineficiente" şi încasarea taxelor actuale. În caz contrar, există riscul creşterii taxelor şi impozitelor, a menţionat el.
"Avem, de exemplu, sume importante din TVA pe care nu le încasăm. Şi dacă aceste lucruri nu se fac sau nu dau rezultate, indiferent cine va fi în guvernare, va fi pus în situaţia să crească taxele şi impozitele. Şi cred că aceasta este o chestiune valabilă, indiferent ce guvern va veni şi cine va fi premier. Mai mult decât atât, e posibil ca noul guvern, indiferent cine îl va compune, să fie pus în situaţia, datorită deficitelor bugetare mari, să nu acţioneze în această ordine cronologică, pentru că, în general, reducerea de cheltuieli înseamnă timp, creşterea încasărilor la buget, printr-o activitate mai bună a ANAF, de exemplu, nu se face de pe o zi pe alta, şi s-ar putea ca ordinea de măsuri să fie diferită. Sper să nu ajungem în situaţia asta", a spus Bolojan.