Surpriză mare în Parlament. Opoziția a învins majoritatea PSD-PNL-UDMR la moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii

×
Codul embed a fost copiat

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii - intitulată ”Sistemul de pensii, un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri” - a fost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru şi 59 de voturi contra. 

Imediat după adoptarea moțiunii în Senat, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a declarat că ceea ce se întâmplă este ''o nedreptate'', pentru că a muncit ''în folosul românilor''.

''Este matematică parlamentară pură. Le mulțumesc tuturor colegilor care au votat contra moțiunii. Le mulțumesc și celorlalți care ne arată că în România democrația este puternică. Voi continua ca și până acum. Cred că în funcțiile politice este vorba de muncă și de responsabilitate. Munca neobosită se face în favoarea oamenilor. (...) Ceea ce se întâmpla aici este vorba de matematică electorală. Eu îmi cunosc bine munca, munca pe care am depus-o de-a lungul unei îndelungate perioade de timp în folosul românilor. Cred în munca pe care am depus-o și cred în votul de învestitură pe care românii mi l-au acordat atât ca deputat, cât și în plenul Parlamentului României. În toată cariera mea am luptat împotriva nedreptății. Consider că munca pe care am depus-o este cu adevărat în folosul românilor, iar ceea ce se întâmplă astăzi cred că este o nedreptate. Tot ceea ce a ținut de noi am făcut și vom continua să facem'', a spus Bucura-Oprescu, la ieșirea din sala de plen a Senatului.

”Aveți lacrimi în ochi, doamna ministru?”

”Ceea ce se întâmplă astăzi cred că este o nedreptate”, le-a spus jurnaliștilor ministrul Bucura, la ieșirea din sala de plen, pe un ton care părea foarte afectat.

Citește și
petr bystron afd
Eurodeputatul Petr Bystron (Afd), aproape să-și piardă imunitatea parlamentară. Acuzațiile oficiale

”Aveți lacrimi în ochi, doamna ministru? Sau mi se pare mie”, a replicat un jurnalist.

”De ce sunteți emoționată?”, a întrebat un alt reporter, însă ministrul Muncii a refuzat să răspundă, îndreptându-se spre liftul din Parlament.

Potrivit News.ro, din totalul de 134 de senatori, au fost prezenţi 120 de senatori.

”Senatul a adoptat moţiunea simplă. În încheiere, aş sugera doamnei ministru, într-un gest de onoare, să-şi prezinte demisia, pentru că aceste voturi nu sunt ale noastre, ci ale românilor care ne-au trimis aici să-i reprezentăm” - a spus senatorul AUR Constantin-Ciprian Iacob.

Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a declarat în plen că în moţiune nu este prevăzută demisia ministrului.

”Nu reţin ca moţiunea să fi avut ca concluzie sau solicitare demisia ministrului”, a spus Abrudean.

El a precizat că moţiunea simplă va fi publicată în Monitorul Oficial.

CITIȚI ȘI: AUR, după adoptarea moțiunii simple: ”Castelul lui Ciolacu se prăbuşeşte. Să o demită pe doamna ministru”

Ministrul Muncii, la dezbaterea moţiunii simple: Demers populist


Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat luni, la dezbaterea moţiunii simple intitulată ”Sistemul de pensii – un joc de-a alba neagra cu vieţile părinţilor şi bunicilor noştri”, depusă de AUR, că este vorba de un demers populist, o combinaţie electorală, iar iniţiatorii încearcă să speculeze greutăţile pensionarilor, doar pentru a le obţine voturile şi se contrazic în toate acuzaţiile populiste aruncate, fără jenă, în faţa alegătorilor.

”Toată lumea înţelege că nu e deloc întâmplător momentul la care aţi ales să depuneţi această moţiune. Miza dumneavoastră nu este una corectă. Este doar o combinaţie electorală. Încercaţi să speculaţi greutăţile pensionarilor, doar pentru a le obţine voturile. Vă contraziceţi în toate acuzaţiile populiste aruncate, fără jenă, în faţa alegătorilor”, a spus Simona Bucura Oprescu, în plen, potrivit News.ro.

Ministrul a mai spus că este fals că România are cea mai mică speranţă de viaţă la 65 de ani din UE.

Bulgaria, dar şi Ungaria sunt în spatele României la acest indicator care a crescut semnificativ în ultimii trei ani (..) România are astăzi cea mai mare speranţă de viaţă din istoria. Am registrat cea mai mare creştere al speranţei de viaţă din Uniunea Europeană în perioada 2019-2023, conform Eurostat”, a precizat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a afirmat că iniţiatorii au precizat în document că noua lege a pensiilor a adus mai degrabă inechităţi decât soluţii.

”Aţi scris această minciună chiar în primul paragraf al moţiunii. Cum puteţi să minţiţi în halul acesta, când pentru prima dată în România pensiile sunt calculate pe contributivitate, adică pensiile sunt egale pentru muncă şi contribuţii egale, indiferent de anul ieşirii la pensie? Cum puteţi spune că s-au produs inechităţi, când peste 3,8 milioane de pensionari au primit o pensie mărită după recalculare? Pentru aceşti peste 3,8 milioane de pensionari recalcularea reprezintă o reparare a nedreptăţii care li s-a făcut anterior, când primeau pensii mai mici decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel”, a completat ea.

Vă rog să luaţi evoluţia punctului de pensie pe 10 ani, 20 de ani, pe câţi ani doriţi dumneavoastră şi arătaţi-mi când, în istoria României, am mai avut o creştere atât de consistentă a pensiilor, cu mult peste rata inflaţiei. Vă spun eu, niciodată Niciun alt guvern nu a mai acordat o creştere atât de mare. Deci cum puteţi vorbi de inechitate pentru pensionary, referindu-vă la anul în care am făcut dreptate pentru pensionari?”, a mai spus ea.

Simona Bucura Oprescu s-a referit şi la acuzaţia adusă de Opoziţie privind prorogarea prevederii din legea pensiilor privind majorarea anuală a pensiilor din sistemul public.

Credeţi că nu mi-aş fi dorit să majorăm pensiile după regula din legea pe care eu însă am promovat-o? Dumneavoastră nu ştiţi. Dar vă spun că la guvernare apar şi constrângeri determinate de factori care nu sunt sub controlul tău, cum ar fi constrângerile fiscal-bugetare, criza energetică europeană, riscurile economice legate de conflictul de la graniţă, instabilitatea politică şi multe altele. Iar toate aceste turbulenţe afectează măsurile sociale pe care, ca ministru al muncii, le-am gândit, le-am implementat cu toată buna credinţă. Un guvern responsabil îşi asumă şi decizii grele, cum este şi aceasta pe care o criticaţi dumneavoastră astăzi. Sunt decizii pe care nu şi le doreşte nimeni, dar care sunt necesare pentru a menţine echilibrul economic, tocmai pentru a proteja pensionarii de eventuale derapaje”, a explicat ministrul.

”Stimaţi colegi din opoziţie, vă rog să nu-i mai minţiţi pe pensionari. Prezentaţi datele corect, nu doar pe cele care vă servesc propria argumentaţie. Fiţi corecţi când vorbiţi despre inflaţie. Anul trecut, pensiile din sistemul public au crescut cu aproape 40% conform datelor Institutului Naţional de Statistică, iar inflaţia a fost de 5%. Este în mod evident o creştere semnificativă a puterii de cumpărare, a pensionarilor pe care vă faceţi că nu o vedeţi în moţiunea dumneavoastră. În acest an, valoarea totală a pensiilor ce vor fi plătite pensionarilor din bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 17% mai mare faţă de anul precedent. Bugetul de pensii din acest an este cu 21 de miliarde mai mare faţă de cel de anul trecut. 155 de miliarde în 2025 versus 134 miliarde în 2024. Aceste 21 de miliarde în plus vor ajunge în buzunarele pensionarilor. Deci nu este nici pe departe o scădere, cum aţi minţit în moţiune. Este o creştere semnificativă, cu mult peste inflaţia prognozată în acest an”, a subliniat Bucura Oprescu.

”Cu privire la pensiile militare, ne acuzaţi pe noi că folosim aceste pensii ca monedă electorală. Dar constat că exact asta faceţi dumneavoastră prin abordarea din moţiunea simplă depusă fix înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Încercaţi să obţineţi un beneficiu electoral din partea acestei categorii de pensionari”, a mai spus ea.

Simona Bucura Oprescu a mai declarat că ”Guvernul Ciolacu a majorat pensiile militare cu 13,8%, acelaşi procent ca în sistemul public şi tot guvernul Ciolacu a scutit de la plata impozitului toate pensiile militare sub 3.000 de lei, la fel ca în sistemul public de pensii.

”Tot acest guvern a inclus militarii în programul sprijin pentru pensionari aplicat în sistemul public”, a mai declarat ministrul Muncii.

Desprea pensiile magistraţilor, Simona Bucura Oprescu a spus că şi aceste pensii trebuie să se apropie de contributivitatea din sistemul public, dar Parlamentul României este unica autoritate legiuitoare a ţării.

Dumneavoastră sunteţi primii responsabili de calitatea actelor normative dezbătute şi adoptate de Parlament. Aveţi chiar acum aici, la Senat, proiectul de lege pe acest subiect. Sunteţi cameră decizională”, a spus Bucura Oprescu.

Alianţa pentru Unirea Românilor a depus la Senat o moţiune simplă la adresa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, în care i se cere să explice ”haosul generalizat din sistemul public de pensii, în contextul în care seniorii ţării sunt din nou victimele unei politici lipsite de viziune, de respect şi de echitate”.

Articol recomandat de sport.ro
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
EXCLUSIV Legendarul Wilander, dat pe spate de fizicul Soranei: „Mă uit la ea și la asta mă gândesc“
Citește și...
Plicuri cu bani și pomelnice pentru Călin Georgescu, trimise preoților de parlamentari AUR. Care este ”partea jenantă”
Plicuri cu bani și pomelnice pentru Călin Georgescu, trimise preoților de parlamentari AUR. Care este ”partea jenantă”

Zeci de preoți din București și Ilfov au primit scrisori expediate de reprezentanți ai partidului AUR.  

Eurodeputatul Petr Bystron (Afd), aproape să-și piardă imunitatea parlamentară. Acuzațiile oficiale
Eurodeputatul Petr Bystron (Afd), aproape să-și piardă imunitatea parlamentară. Acuzațiile oficiale

Un eurodeputat german de la AfD e în pericol să-ți piardă imunitatea parlamentară. Petr Bystron este suspectat de corupție.

Lege istorică în România: vârsta de pensionare a magistraților crește de la 48 la 65 de ani, pensiile se reduc
Lege istorică în România: vârsta de pensionare a magistraților crește de la 48 la 65 de ani, pensiile se reduc

Proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraților a fost adoptat marți rapid în comisiile parlamentare. Urmează votul final în plenul Camerei Deputaților.

Lista chiulangiilor din Parlament. Cine este deputatul campion la numărul absențelor
Lista chiulangiilor din Parlament. Cine este deputatul campion la numărul absențelor

Biroul permanent al Camerei Deputaților a primit spre examinare și decizie situația absențelor nemotivate ale unor parlamentari din lunile ianuarie și februarie 2025.

Recomandări
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite

Avem un președinte ales de majoritatea celor care s-au prezentat la urne, însă după alegeri am rămas cu o Românie mai divizată ca oricând. Un studiu independent dezvăluie cele două electorate care au polarizat societatea românească.

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție
Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Ministrul Transporturilor a verificat un lot din secțiunea Ploiești- Buzău.

Ministrul Educaţiei: Mi-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie
Ministrul Educaţiei: Mi-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a afirmat, joi seară, că i-ar plăcea să renunţăm la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a cu rol de selecţie şi să rămână cu rol informativ.