Marcel Ciolacu și-a depus demisia din funcția de premier: ”Oricum mă schimba viitorul președinte”

×
Codul embed a fost copiat

După rezultatul dezastruos din primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-Minorități s-au reunit într-o ședință la Guvern. De asemenea, au fost ședințe la PNL și PSD.  

UPDATE:

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Marcel Ciolacu, a informat luni istraţia Prezidenţială.

"Preşedintele a luat act de demisia din funcţia de prim-ministru al Guvernului României, depusă în această seară de Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi desemnat în prima parte a zilei de mâine", a transmis istraţia Prezidenţială, după întrevederea celor doi.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Citește și
Crin Antonescu
Singurele județe în care a câștigat Crin Antonescu. Ce au în comun locurile unde a obținut victorii zdrobitoare

Astfel, Marcel Ciolacu a anunțat coaliția că își pune mandatul de premier la dispoziție, iar liderii coaliției au acceptat această demisie.

După amiază, de la 17.00, a avut loc o ședință la PSD, unde Ciolacu și-a informat colegii despre această decizie.

Surse din partid au precizat că liderii PSD au acceptat - de asemenea - ca Marcel Ciolacu să-și depună mandatul din Guvern și, astfel, Guvernul să demisioneze.

În aceste condiții, Guvernul va funcționa interimar, până când viitorul președinte al României va propune un nou premier, care să formeze un nou Executiv.

În urmă cu puțin timp, Marcel Ciolacu a făcut declarații de presă:

- ”La propunerea a foarte mulți colegi am luat decizia de a nu susține public unul dintre cei doi candidați din turul doi. Fiecare va vota după cum dorește. Un lucru care mi se pare corect, chiar am citit o postare a fostului președinte al României, n-am crezut că o să-i dau dreptate, viitorul președinte al Romniei are nevoie de un pact cu poporul.”

- ”Eu văd că actuala coaliție - și e un lucru corect ce au decis colegii mei - această coaliție nu mai este legitimă dacă nu și-a trimis candidatul în turul doi.”

- ”Oricum mă schimba viitorul președinte. Decât să mă schimbe viitorul președinte...”

- ”Va exista o viitoare coaliție care va guverna.”

Ciolacu: Am să propun ca PSD să iasă din coaliția de guvernare

Înainte să înceapă ședința de la ora 17.00, Ciolacu a confirmat că își depune mandatul de premier.

”După anularea alegerilor din decembrie și după alegerile parlamentare s-a constituit o coaliție de guvernare, care are și majoritate în Parlamentul României, cu două obiective. Primul obiectiv, de a crea un guvern cu prim-ministru din partea Partidului Social Democrat, pentru că Partidul Social Democrat a fost pe primul loc. Colegii m-au propus pe mine. Și al 2-lea obiectiv, de avea un candidat comun pentru funcția de președinte al României.

Unul dintre cele două obiective nu a fost dus la îndeplinire, acela de a avea un candidat comun care să devină președintele României. Domnul Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției, nu a intrat în turul doi. În consecință, acordul coaliției nu a fost îndeplinit decât parțial.

Normal ca astăzi, după ce am văzut votul românilor și faptul că această coaliție nu și-a îndeplinit obiectivele, deci neavând nicio credibilitate după votul românilor, am să propun colegilor mei ca Partidul Social Democrat să iasă din această coaliție. Dacă colegii mei vor vota ca să ieșim din coaliție, normal că eu, primul ministru al coaliției, am să-mi depun demisia tot astăzi la președintele interimar al României.”, a spus Ciolacu.

Şi conducerea PNL a convocat Biroul Politic Naţional, luni la ora 16.00, după şedinţă urmând să comunice public poziţiile cu privire la situaţia politică curentă, a anunţat formaţiunea.

Candidatul susţinut de coaliţia de guvernare PNL-PSD-UDMR, Crin Antonescu, s-a clasat pe locul al treilea în primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu un procentaj de 19,97%, potrivit rezultatelor finale, centralizate pe site-ul AEP.

Dacă Ciolacu va își va depune oficial demisia, atunci întregul Guvern va cădea.

Duminică seară, Marcel Ciolacu, întrebat dacă își va da demisia, a afirmat că nu el a candidat, și că nu are ”de ce” să își dea demisia. De asemenea, s-a referit la Victor Ponta ca fiind un om neserios, care ”a fragmentat votul” prin asta.

Marcel Ciolacu a spus că de fapt, o bună parte din voturile care ar fi mers în mod natural către PSD au mers de fapt către candidatul independent Victor Ponta, fost social-democrat.

Tensiuni foarte mari în PSD, după rezultatele dezastruoase de la alegerile din 4 mai

Sunt tensiuni foarte mari în interiorul PSD, sunt voci ai unor lideri social-democrați care spun că primarii din țară nu au făcut un suficient efort pentru a-l susține pe Crin Antonescu.

De cealaltă parte, sunt voci, ne spun surse politice și de la vârful PNL, care afirmă că de fapt au fost unii primari ai PSD care au făcut campanie fățișă în favoarea lui Victor Ponta și că acum PNL regretă asocierea cu PSD în acest context electoral.

Totodată, în această ședință a coaliției se pune problema și viitorului coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR-minorități, pentru că astăzi, de exemplu, unul dintre liderii liberali, Robert Sighiartău, spunea că își dorește un guvern nou din care să nu facă parte Ciolacu și, mai mult decât atât, că se dorește o schimbare, mai ales în contextul în care, afirma el, PSD, PNL și UDMR nu mai au susținere în țară, iar asta s-a văzut la vot.

Președintele PNL Olt: Consider imperios necesar părăsirea guvernării de către PNL

Preşedintele PNL Olt, deputatul Gigel Ştirbu, a declarat luni că în opinia sa este "imperios necesar" ca PNL să părăsească guvernarea, iar viitorul preşedinte să invite partidele la negocieri pentru o nouă majoritate.

Totodată, Gigel Ştirbu a afirmat că AUR "trebuie să-şi asume guvernarea".

"Consider că este imperios necesar părăsirea guvernării de către Partidul Naţional Liberal. Cred că viitorul preşedinte al României trebuie să invite partidele la negocieri şi la consultări pentru a se degaja o nouă majoritate. Cred că AUR trebuie să-şi asume guvernarea. Votul de duminică a demonstrat că oamenii vor altceva. Partidul Naţional Liberal trebuie să se întoarcă la valorile şi principiile pe care le-a promovat timp de 150 de ani. Partidul Naţional Liberal trebuie să redevină acea formaţiune care vine în întâmpinarea necesităţilor şi doleanţelor cetăţenilor. Partidul Naţional Liberal trebuie să se reprofileze ca principala forţă politică de dreapta a acestei ţări", a declarat deputatul liberal.

Preşedintele PNL Olt consideră că voturile "celor de la PSD au mers către Victor Ponta" iar PSD a avut o strategie "falimentară".

"În ceea ce priveşte implicarea primarilor PSD în alegerile din 4 mai pentru candidatul Crin Antonescu, nu trebuie să o spun eu, o spun rezultatele. Vă dau un singur exemplu: la Slatina, Crin Antonescu a luat voturile lui Nicolae Ciucă din 24 noiembrie 2024. Toate voturile celor de la PSD au mers către Victor Ponta. Este greu de crezut că un candidat fără niciun fel de structură, fără niciun fel de infrastructură şi logistică, reuşeşte să ia atât de multe voturi într-un judeţ controlat de primarii PSD, aşa cum ştim foarte bine că se întâmplă. E clar că PSD a avut o strategie falimentară, ca şi în noiembrie anul trecut. E clar că a existat o anumită logică după care au funcţionat, logică ce s-a demonstrat a fi falimentară. Este şi unul din motivele pentru care Partidul Naţional Liberal trebuie să încheie această alianţă, sper ca în toată istoria următoare a Partidului Naţional Liberal, aceea care va fi, să nu mai existe vreodată o alianţă cu Partidul Social Democrat", a conchis preşedintele PNL Olt.

Purtătorul de cuvânt al PSD: ”Toţi trebuie să ne facem o analiză”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat luni că demisia, în primul rând de la partid, este o opţiune pentru Marcel Ciolacu având în vedere rezultatele la alegerile prezidenţiale.

"Este momentul să ne abţinem de la comentarii definitive la nici măcar jumătate de zi de când s-au închis urnele şi să vedem ceea ce ar putea declanşa fiecare gest al nostru. Acum vorbim despre situaţia în care suntem după aceste alegeri, înainte neavând niciun pic de îndemn la analiză la ceea ce înseamnă acest act, până la urmă, de pedepsire a clasei politice. Suntem în această situaţie, vedem cum ieşim din ea. (...) Sigur că toţi trebuie să ne facem o analiză şi eu şi toată echipa (de la PSD Buzău - n.r.). Domnul Ciolacu şi-o va face singur. Este o opţiune când eşti într-o poziţie în care ai rezultatele pe care le-am văzut aceea de a-ţi da demisia. Domnul Ciolacu a mai făcut-o o dată", a afirmat Romaşcanu la Digi 24, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă nu exclude demisia lui Marcel Ciolacu din fruntea Guvernului şi a PSD, Romaşcanu a răspuns: "Eu, în primul rând, vorbesc din calitatea de preşedinte al PSD, dar, sigur, se poate discuta şi din calitatea de prim-ministru. Eu vă întreb altceva. Gestul normal probabil că ăsta este şi probabil îl gândeşte chiar şi dumnealui. Ce urmează? Pentru că a cere întotdeauna capete, a ţine în continuare această atmosferă revanşardă în publicul românesc, nu ştiu cui ajută. Eu sunt convins că reglajele politice şi guvernamentale se vor face, dar cred că este cel mai nepotrivit moment acesta acum, când de abia s-a încheiat numărătoarea. Haideţi să ne gândim ce se întâmplă cu România în următoarele două săptămâni, să ne gândim ce se întâmplă cu România după aceste două săptămâni".

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Bloomberg: A doua lovitură pentru coaliția PSD-PNl-UDMR. Guvernul premierului Marcel Ciolacu a ajuns într-o poziţie fragilă
Bloomberg: A doua lovitură pentru coaliția PSD-PNl-UDMR. Guvernul premierului Marcel Ciolacu a ajuns într-o poziţie fragilă

Un ultranaţionalist aliniat lui Donald Trump va disputa al doilea tur de scrutin prezidenţial împotriva primarului centrist al Bucureştiului, după ce şi-a asigurat victoria în alegerile de duminică, cea mai recentă lovitură dată coaliției de guvernare.

Singurele județe în care a câștigat Crin Antonescu. Ce au în comun locurile unde a obținut victorii zdrobitoare
Singurele județe în care a câștigat Crin Antonescu. Ce au în comun locurile unde a obținut victorii zdrobitoare

Crin Antonescu, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR care s-a clasat pe locul trei după prezentarea rezultatelor, a câștigat cinci județe locuite preponderent de maghiari, în unul având un procent de peste 70%.

Victor Ponta îl atacă dur pe Marcel Ciolacu în seara alegerilor: „Această trădare îl va costa foarte mult”
Victor Ponta îl atacă dur pe Marcel Ciolacu în seara alegerilor: „Această trădare îl va costa foarte mult”

Victor Ponta, fost preşedinte al PSD şi candidat independent la alegerile prezidenţiale, îi atacă dur, duminică seară, după închiderea secţiilor de votare, pe Marcel Ciolacu şi Crin Antonescu.

Reacția PSD, după acuzațiile lui Ponta: Practicile pe care le acuză îi sunt comune și vin din experiența lui personală
Reacția PSD, după acuzațiile lui Ponta: Practicile pe care le acuză îi sunt comune și vin din experiența lui personală

PSD a anunțat că se delimitează de acuzaţiile aduse de Victor Ponta în legătură cu fotografiile prezentate în spaţiul public de preşedinta USR, Elena Lasconi.

Recomandări
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite
Studiu: România s-a divizat după alegeri. Nicușor Dan și George Simion, susținuți de români din medii complet diferite

Avem un președinte ales de majoritatea celor care s-au prezentat la urne, însă după alegeri am rămas cu o Românie mai divizată ca oricând. Un studiu independent dezvăluie cele două electorate care au polarizat societatea românească.

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție
Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Lucrările au avansat greu, cu greșeli de execuție

Anul acesta am putea circula pe 170 de km din autostrada Moldovei. Ministrul Transporturilor a verificat un lot din secțiunea Ploiești- Buzău.

Nicuşor Dan, despre diaspora: Încercăm ca în lucrurile pe care le va face statul, de acum încolo, ei să fie tot mai prezenţi
Nicuşor Dan, despre diaspora: Încercăm ca în lucrurile pe care le va face statul, de acum încolo, ei să fie tot mai prezenţi

Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, joi, despre diaspora, că respectăm votul şi încercăm ca în lucrurile pe care le va face statul român de acum încolo, ei să fie tot mai prezenţi.