Facturi mai mici la curent pentru românii de la bloc: panourile solare, tot mai aproape

×
Codul embed a fost copiat

Panourile fotovoltaice montate pe blocuri vor putea alimenta în curând nu doar scara sau liftul, ci și apartamentele locatarilor. Mai mult, chiar și românii care locuiesc la sat vor putea beneficia de sisteme fotovoltaice comune.

Noua legislație în domeniu va schimba modul în care românii accesează energia solară, în special prin dezvoltarea așa-numitelor „comunități de energie”. Acestea vor permite, în viitorul apropiat, ca blocuri de locuințe sau sate întregi să producă și să consume energie electrică cu costuri mult mai reduse și fără impact asupra mediului.

„Vom avea acces la o energie ieftină, cu un preț stabil”, afirmă Andrei Crăciun, coordonator de campanii pentru comunități de energie în cadrul Greenpeace, invitat la Pro Verde.

„Oamenii vin împreună, produc energie și o consumă colectiv”

Ciprian Stănescu: Hai să luăm exemplul unui bloc din Militari. Un cetățean de la etajul patru care are o factură mare, aude de comunități de energie. Care ar fi, care crezi că vor fi pașii ce ar trebui să facă ca să pornească ceva de genul ăsta?

Andrei Crăciun: “Va trebui să aducă împreună un nucleu de vecini, cu care să înceapă să poartă niște discuții și împreună să contureze nucleul viitoarei comunități de energie.

Se pot folosi de structura asociației de proprietari în acest sens, deci vor trebui convinși ceilalți vecini cu privire la beneficiile unui astfel de proiect. Ideal într-o astfel de situație cred că ar fi să facă parte toți vecinii dintr-o asociație. Depinde cum va arăta și legea finală. Dar mergem pe scenariul că toate cele 30 de apartamente dintr-un bloc vor intra în această comunitate de energie, se vor constitui într-o formă juridică. (...)

Vor merge la ANRE să se înscrie în registrul Comunităților de Energie, vor avea un statut de funcționare cu niște obiective, vor stabili drepturile fiecărui membru.

Ulterior vor construi un proiect tehnic, vor aplica la finanțare, dacă va exista un astfel de apel de la AFM, vor aplica cu un dosar pentru a primi finanțarea, vor primi finanțarea, vor instala panourile, vor produce energie și o vor consuma.”

„Facturi mai mici pe timpul verii, când folosim aerul condiționat”

Modelul se aplică deja experimental în mai multe orașe din România, prin inițiativa „Între vecini”, unde asociațiile de locatari montează panouri pe acoperișurile blocurilor.

Energia produsă este folosită pentru spațiile comune, iar surplusul este injectat în rețea. „În perioada următoare... va fi pusă la punct și legislația care permite ca energia produsă din acele panouri să fie folosită și în apartamentele din bloc”, spune Crăciun.

„Dacă aș locui într-un astfel de bloc care are panouri fotovoltaice, o să am o factură mai mică la electricitate pe timpul verii, de exemplu, când folosim aerul condiționat”, explică el.

La sate, un avantaj important în acest model este că și primăriile pot face parte dintr-o comunitate de energie împreună cu cetățenii. “Pot pune panouri pe acoperișurile instituțiilor publice, iar energia poate fi folosită la școală, dispensar sau iluminat public”.

Când vom putea folosi energia solară în apartamente

Pachetul legislativ care va permite acest tip de producție colectivă este deja în curs de aprobare.

„Este un proiect de ordonanță de urgență în curs de a fi aprobat. Estimările sunt ca în următoarea lună, poate maxim două luni, să treacă prin ședință de guvern”. În cel mai optimist scenariu, până la finalul anului, blocurile din România ar putea deveni producători locali de energie”, spune Crăciun.

El amintește, de asemenea, de potențialul acestor sisteme în combaterea sărăciei energetice: „Comunitățile de energie sunt unul dintre, credem noi, cele mai bune instrumente de a combate sărăcia energetică”.

„Există foarte multe surse de finanțare disponibile prin fondurile europene... Există și fonduri naționale. Ne putem gândi la programul pentru prosumatori, Casa Verde Fotovoltaic derulat de AFM”, a adăugat Crăciun.

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
GALERIE FOTO Peformanța reușită de Bernadette Szocs
Citește și...
Paradox energetic. De ce li s-a recomandat românilor cu panouri solare să oprească invertoarele de Paște
Paradox energetic. De ce li s-a recomandat românilor cu panouri solare să oprească invertoarele de Paște

Sistemul energetic național este în alertă de Paște. Consumul extrem de mic prognozat în aceste zile ar putea crea dezechilibre, astfel că e nevoie ca, în regim de urgență, și producția să fie, ajustată.

Proiect: Facturi mai mici la energie și panouri solare, chiar și la bloc. “Acum nu e un niciun beneficiu pentru locatari
Proiect: Facturi mai mici la energie și panouri solare, chiar și la bloc. “Acum nu e un niciun beneficiu pentru locatari"

Românii care locuiesc la bloc ar putea deveni prosumatori, și vor plăti mai puțin la facturi, dacă își vor monta panouri fotovoltaice pe terasa clădirii în care locuiesc.

O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial energetic uriaș
O tehnologie unică va fi testată pe căile ferate din Elveția. Potențial energetic uriaș

Autoritățile elvețiene au dat undă verde unui proiect pilot de trei ani pentru instalarea de panouri solare demontabile pe o linie de cale ferată din vestul Elveției.

 

Recomandări
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României
Curtea Constituțională a validat rezultatul alegerilor prezidenţiale. Nicuşor Dan este președintele României

Judecătorii Curții Constituționale au confirmat şi validat, joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Astfel, Nicușor Dan este președintele României.

Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion

Expert Forum a prezentat situația veniturilor și cheltuielilor din cele două săptămâni de campanie pentru turul secund al alegerilor prezidențiale. 

Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben
Ploi torențiale, vijelii și grindină în jumătate de țară. Județele în care ANM a emis cod galben

Meteorologii anunţă că, până luni seară, în cea mai mare parte a ţării se vor semnala ploi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.