Programul Casa Verde. Bugetul pentru regiunea Vest s-a epuizat în primele trei minute
Joi a fost ultima sesiune de înscrieri pentru doritori în Programul Casa Verde. Și această etapă a stârnit interes, astfel că bugetul pentru regiunea Vest s-a epuizat în primele 3 minute.
De altfel, întregul buget al programului, de peste un miliard si jumătate de lei, a fost rezervat în primele minute, deși erau alocate 3 zile pentru fiecare sesiune. Astfel, numărul viitorilor prosumatori a depășit 86 de mii.
Peste 10.000 de persoane s-au înscris în ultima sesiune destinată regiunii Vest, adică județelor: Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Laurențiu Adrian Neculaescu, președinte AFM: „În total pe toate regiunile s-au înscris 86.625 de gospodării care vor beneficia de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică”
Județele cu cele mai multe dosare depuse sunt Timiș cu 4.062, urmat de Ilfov cu 3.637 și Suceava cu 3.564.
Următorul pas pentru cei care și-au rezervat fonduri este să iși aleagă o firmă de instalare, după ce istrația fondului pentru Mediu va publica lista, pe data de 15 iulie. Instalatorul se alege din aplicație și puteti să țineti cont de proximitate și de oferta financiară. Firmele de instalare au termen 30 de zile să analizeze documentele, iar dacă vor accepta dosarul trimit o solicitare către AFM și începe procesul de instalare. După ce semnați un contract cu instalatorul trebuie să-i plătiți și cei 2.000 de lei, adică 10 % din totalul costurilor.
Instalatorii și-au pregătit deja matrialele și vin cu tot felul de oferte. Unii promit să instaleze o putere mai mare, alții spun că folosesc materiale și oferă garanții cât mai mari.
Albert Soare, instalator: „Pentru noi instalatorii acum urmează bătălia cea mare. Este o schimbare foarte bună pe care au făcut-o cei de la AFM, faptul că au lăsat persoanele să se înscrie singure pentru că în felul acesta ne obligă pe noi să oferim servicii mult mai competitive”.
Specialiștii în panouri fotovoltaice sunt de părere că România încă are o infrastructură proastă la acest capitol și inevitabil vor exista întarzieri, așa că îi îndeamnă pe toți să se înarmeze cu răbdare.
Gabriel Mutulescu, specialist panouri fotovoltaice: „Infrastructura momentan susține, dar nu optim. Dacă mergem în anumite zone rurale unde infrastructura este precară puteți să vedeți fluctuații în produsesle de energie. Sunt o grămadă de probleme la care producătorii trebuie să vină să ajute și clar necesită o investiție cât mai rapidă”.
Săptămâna viitoare, în ultima etapă, se pot înscrie și bisericile, care vor urma aceleași reguli.