Ce s-a întâmplat cu o româncă la 15 ani după un transplant de ficat în Italia. Lavinia s-a născut cu o boală genetică
Intervenție rară a medicilor din Cluj. O tânără de 35 de ani, mamă a doi copii, a primit pentru a doua oară un ficat și o nouă șansă la viață.
În urmă cu 15 ani, pacienta a plecat în Italia, unde a efectuat prima operație. Însă, între timp, după cele două nașteri, a întrerupt tratamentul, și a ajuns în stare critică.
Lavinia s-a născut cu o boală genetică pe care a ținut-o sub control până la 20 de ani. Atunci, doctorii i-au spus că doar un transplant de ficat o poate salva.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Pentru că la acea vreme în România listele de așteptare erau prea lungi, a plecat la o prietenă din Italia și a căutat ajutor în spitalele din Peninsulă.
Acolo a primit un ficat și, după șase ani, a rămas însărcinată. Atunci au urmat deciziile dificile. A preferat să păstreze copilul, dar a întrerupt tratamentul imunosupresor, pentru că acesta ar fi dăunat fătului.
Nicolae Gligor, soțul pacientei: „Ceea ce nu i-a făcut deloc bine sănătății sale, de aici a început ca ficatul actual să se îndrepte spre ciroza care a fost acum în ultima fază. În ultimii 3-4 ani, s-a agravat din ce în ce mai mult. A fost o perioadă de mari suferInțe pentru ea, cu multe săptămâni de spitalizare."
După prima sarcină, a reluat tratamentul dar perioada de întreupere a afectat-o. Apoi a rămas însărcinată din nou. Însă starea ei de sănătate s-a agravat.
În urmă cu două luni, medicii au decis că femeia are nevoie urgentă de un nou transplant. Zilele trecute, familia a primit vestea că există un donator, un pacient din București aflat în moarte cerebrală.
Horia Ștefănescu, medic primar hepatolog: „Cazul a fost special prin faptul că are o boală genetică, boala Wilson, care vine cu apariția acestei cirozei hepatice și prin faptul că a mai fost odată transplantată, acum fiind vorba despre acest rejet cronic, ea de fapt a ajuns din nou la stadiul de ciroză hepatică. Probabil că așteptând-o doi copii acasă, motivația ei va fi interioară mult mai mare și probabil că o să o putem externa mai repede."
Operația a durat zece ore
Intervenția de retransplantare s-a realizat la Institutul regional de Gastroenterologie-Hepatologie din Cluj și a durat 10 ore. Zece medici, dintre care 6 chirurgi au intrat în sală iar operația a fost un succes.
Nadim Hajjar, medic chirurg hepatolog: „Nu poți să faci nicio greșeală, pentru că trebuie să ai grijă de toate legăturile vasculare care s-au făcut, de legăturile biliare, de aceea dificultatea cazului de retransplantare este un pic mai mare."
Operația a decurs bine iar acum Lavinia așteaptă să se întoarcă acasă. În acest moment, în România, peste 500 de oameni se află pe listele de aștepare pentru un transplant hepatic.