Anul acesta nu vom avea aproape deloc miere românească de salcâm. ”N-o să producem nici măcar o linguriță”
Cea mai apreciată şi valoroasă miere românească, cea de salcâm, va fi anul acesta scumpă şi foarte puţină. Îngheţul din primăvară a distrus florile salcâmilor din care albinele culegeau preţiosul nectar.
În unele zone, spun apicultorii, suprafeţele sunt calamitate sută la sută.
Într-o poiană aflată în mijlocul unei păduri de salcâmi de lângă Valea lui Mihai, județul Bihor, era primăvara plină de stupi de albine aduşi din toată Transilvania. Acum locul e pustiu.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Anul acesta, frigul şi gerurile au alternat cu perioade calde, iar florile au îngheţat, spun apicultorii, aproape peste tot. În lipsa florilor de salcâm, familiile de albine vor trebui hrănite din mierea de rapiță până când vor înflori teii.
Mircea Gardoș, apicultor: ”Pierderea-i foarte mare pentru noi. Trei tone, în jur la trei tone trebuia să producem. Așa că n-o să producem nici măcar o linguriță”.
”Ne uităm după o floare de salcâm, parcă ne uităm după o minune!”.
În apropiere de Galați, familia Vrabie are peste 40 de stupi. Anul acesta, oamenii i-au așezat în apropierea unei păduri tinere de salcâmi. Au găsit arborii fără flori.
Victor Vrabie, apicultor: ”A înflorit în oraș salcâmul. Dar e o floare seacă, nici măcar nu miroase a salcâm. Degeaba este floare, nu stă albina pe floare”.
Mierea de salcâm, preferata românilor
În Bacău, apicultorii estimează pierderi la mierea de salcâm de până la 70 la sută, faţă de cât produceau într-un an bun.
Iosif Zuld, apicultor: ”Sigur producţia de miere de salcâm va fi infimă sau deloc”.
Acest tip de miere este cel mai apreciat la noi, dar şi cel mai scump. Anul trecut, apicultorii vindeau kilogramul cu 20 de lei, față de 8 lei - mierea de rapiță. La raft, prețul e și mai mare.
Daniela Vrabie, apicultor: ”Mierea de salcâm este cea mai apreciată miere de la noi din cauza gustului fin. Textura care este fină. Cristalizează mult mai greu”.
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine: ”Condițiile sunt triste la nivel național, cam toate suprafețele de salcâm - fie că sunt din Ardeal, Moldova, Muntenia- sunt calamitate. Sigur că pierderile vor crește cu 30-40 la sută, comparativ cu anii trecuți. Ceea e nu este puțin”.
România produce, anual, în medie, aproximativ 25 de tone de miere, din care cam o treime este de salcâm.